Жив червей беше открит в мозъка на жена в Австралия миналата година, но лекарите, спасили жената, говорят сега за първи път, предава Ройтерс.

Пациентката е била приета през 2021 година след болки в корема, треска и кашлица. Насочват я към болницата в Канбера, когато има загуба на памет и депресия.

Лекарят по инфекциозни болести д-р Санджая Сенанаяке каза пред Ройтерс, че е работил в болницата в деня на откриването и е бил повикан да даде съвет, докато неврохирургът изважда 8-сантиметровия дълъг паразитен червей от мозъка на 64-годишната пациентката.

Кръглият червей бил от вида Ophidascaris robertsi. Той е характерен за килимовите питони - неотровни змии, обитаващи по-голямата част на Австралия, като обикновено паразитът живее в хранопровода и стомаха на питоните.

“Това е първият описан в света случай на инфекция с Ophidascaris при човек.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Специалистите допускат, че ларви или млади екземпляри е имало и в други органи в тялото на жената, включително белия и черния дроб.

Учените смятат, че тя вероятно се е заразила, след като е събирала вид местна трева - Warrigal greens, в която питонът е отделил паразита чрез изпражненията си.

След операцията жената е изписана, но лекарите продължават да следят състоянието ѝ.

Червеят Ophidascaris Robertsi обикновено се среща в питони и не е бил документиран в хора преди.

„Беше голям шок. Знаем, че в хората има паразити, които могат да достигнат до мозъка. Те са ни известни, но нещо толкова голямо – 8-сантиметра и се гърчеше. Това е невиждано за човек“, посочи Санджая Сенанаяке.

Жената се възстановява успешно, но още е под лекарско наблюдение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук