Бебе с рядка патология - енцефалоцеле, се появи на бял свят в Индия. В резултат на малформацията част от мозъка на новороденото е извън черепната кутия, съобщава „Дейли мейл”.
По време на бременността майката многократно е гледана на видеозон, но патологията не е била забелязана. Лекарите предупредили жената, че бебето й има голяма глава, и обещали при необходимост да го подложат на лечение. След появата му на бял свят обаче те са категорични, че не могат да направят нищо. 


 
„Това е сериозна деформация и детето не може да бъде спасено по никакъв начин. Ние сме безсилни”, заяви лекар от Института по невробиология в град Колката. По думите му, момченцето просто няма да може да преживее операция.


 
Родителите отказват да повярват, че синът им не може да бъде спасен и търсят лекари, които да се съгласят да лекуват рожбата им. Предложено им е бебето да остане под постоянно лекарско наблюдение в болница, но те са отказали.
  
Енцефалоцелето е вродена аномалия, която се дължи на незатваряне на предните части на невралната тръба по време на ембрионалното развитие. Наблюдава се костен дефект, което води до наличието на празнина, през която част от мозъка излиза извън черепната кутия. В някои случаи, гръбначно-мозъчната течност или мозъчните (менингите) също могат да се подават през тази празнина. Частта от мозъка, която излиза извън черепа, обикновено е покрита с кожа или тънка мембрана и дефектът прилича на малък сак.
 
Енцефалоцелето може да бъде разположено във всяка част на главата, но най-често засяга тилната област.

Превод: БЛИЦ