5908 нови заразени и 62 жертви на Covid-19 за 24 часа. С тази статистика се събудиха гражданите на Сърбия в понеделник сутринта. В момента, 6721 души в западната ни съседка са в болница, от които 274 интубирани, пише Труд бг. 

Доскоро правителството в Белград не желаеше да налага сериозни мерки, а вместо това единствено призоваваше хората да се ваксинират.


Маските за лице бяха задължителни на закрито, но нямаше ограничения за събирания или работа в нощни клубове, барове или ресторанти.

Бумът на Covid-19 и най-вече нарастването на броя на хоспитализираните и починалите промени картината и преди два дни, в събота, влезе в сила изискването за ковид паспорти при посещение на нощни заведения или всякакви събирания на закрито след 22.00 часа.

Решението на правителството беше посрещнато с остра критика от здравни експерти, които го определиха като недостатъчно, закъсняло и подчертаха, че са необходими по-строги мерки за ограничаване на бушуващия вирус.

В Сърбия се регистрират по няколко хиляди нови заразени по около 50 смъртни случая, свързани с вируса, ежедневно.

По това страната си прилича с болшинството други държави от Централна и Източна Европа, където нивата на ваксинация са по-ниски от средните за Европейския съюз.

„Скандално е и твърде късно“, заяви пенсионираният епидемиолог Зоран Радованович по телевизия N1. По думите му, управляващите са били твърде загрижени за рейтинга на правителството и са се вслушвали в съветите на маркетингови агенции.

Премиерът Ана Бърнабич защити решението с мотива, че именно през късните вечерни часове в нощните заведения се събират най-много хора. Пропуските показват статуса на ваксинация на дадено лице или дали е преболедувало или наскоро е дало отрицателен тест.

„Надяваме се, че това ще засили ваксинациите“, каза Бърнабич след заседание на сръбския кризисен щаб за справяне с пандемията. "Това е единственият начин да победим коронавируса", подчерта тя.

Медицинските специалисти в самия щаб обаче изразиха съмнения в адекватността на мерките. 

Епидемиологът Бранислав Тиодорович заяви, че прилагането на ковид пропуските за три часа няма да има ефект.

"Родители, които са с положителни проби и изпращат децата си на училище или в детската градина, не е редно да го правят.

Ако сте под карантина, детето ви остава с вас", изтъкна Тиодорович. Той призова гражданите да се ваксинират, защото "ваксинирането не е въпрос на демокрация, а на цивилизация".

Колегата му Предраг Кон също заяви, че ковид пропуските след 22 часа, не са достатъчни и, че не се очертава спад на заболеваемостта с оглед на предстоящия студен период.

Кон предупреди, че здравната система е "в колапс", тъй като "огромен брой пациенти не ходят на контролни прегледи заради страх от Covid-19".

В понеделник стана ясно, че разтревожените медици в кризисния щаб ще поискат всички училища в Сърбия да преминат към онлайн уроци поне за 10 дни, като идеята е през това време да се увеличи обхватът на ваксинация сред децата от 12 до 18 години.

Епидемиолозите също ще изискат прилагането на ковид пропуските да се наложи за всички затворени пространства през цялото денонощие.

Друга мярка, която медицинската част на кризисния щаб предлага, е 10-дневно затваряне и съкратено работно време на всички несъществени бизнеси, с изключение на хранителните магазини и бензиностанциите.

"Положението е изключително тежко. Дори имаме 10% увеличение на заразените в сравнение с миналата седмица. Шеста поред седмица регистрираме средно дневно над 6000 заразени. Това не се е случвало до момента.

В същото време, в болниците няма свободни легла. Или трябва да изписваме пациенти по-рано или да затегнем мерките", предупреди Предраг Кон.

В резултат, пред домовете на Кон и колегата му Бранислав Тиодорович се проведоха протести на недоволни от предложените мерки. В защита на двамата епидемиолози излезе здравният министър Златибор Лончар.

"Те са моят избор за членове на Кризисния щаб и заставам зад всяко тяхно решение или предложение. Аз съм единственият, който може да бъде виновен. Затова не отивайте пред домовете им, елате пред моя", призова Лончар. Министърът посочи, че Кон и Тиодорович просто си вършат работата.

"Никой друг не е виновен, аз съм. Но ние ще отидем докрай", заяви Лончар и добави, че към днешна дата в Ниш има 17 болни деца, като някои от тях са на респиратор и са сериозно застрашени.

Очаква се до края на седмицата властите в Сърбия да вземат окончателно решение за налагането по-строги 
мерки.

От началото на пандемията в страната има близо 10 000 смъртни случая от Covid-19. Около половината (52.5%) от пълнолетните в 7-милионна Сърбия вече са напълно ваксинирани.