В Дубай беше проведен тестови полет на това, което се твърди, че скоро ще бъде първото летящо такси в света – амбициозен план на Обединените арабски емирства, с който градът ще излезе на първо място в арабския свят в областта на иновациите.

Летящото такси, наречено волокоптер, разработено от немска фирма за дронове, прилича на малка, двуместна хеликоптерна кабина, покрита с широк обръч, на който са монтирани 18 перки, предаде агенция Ройтерс, цитирана от vesti.bg.

Полетът беше извършен без пилот в летящото устройство за демонстрация, организирана за принца на Дубай шейх Хамдан бин Мохамед.

Машината, създадена да лети без дистанционно управление и с максимална продължителност на полета от 30 минути, разполага с множество системи за безопасност, включително резервни батерии, резервни ротори и дори парашути в случай, че се развие най-лошият сценарий.

„Волокоптерът ще може да се поръчва през приложение за мобилен телефон до най-близкия волопорт до вас. Волокоптерът ще дойде, ще ви вземе и ще ви закара до вашата дестинация“, заяви изпълниелният директор на проекта Флориан Ройтер.

Той уточни, че екипът му има амбицията летящите таксита да заработят до пет години.