В едно от училищата в Тексас, учителите, освен че обучават децата, се грижат и за сигурността им... със заредени оръжия. Проeктът не е нов, но набира все по-голяма популярност, съобщава БНТ. Макар сградата да има четири входа, само един е отворен.

При влизането всеки, който няма пропуск и е гост на гимназията Аргайл, част от голям училищен комплекс, бива щателно проверяван. А почти на всеки ъгъл има табели, които разясняват, че персоналът на учебното заведение е въоръжен и ще използва всички методи, за да защити учениците. Учителите ни носят пистолетите си през цялото време, при това в готовност да бъдат използвани, казва Пол Кеърни. Той е полицейски началник на кампуса - длъжност, създадена преди три години.

Смятаме, че е много по-ефективно персоналът да носи непрекъснато заредено оръжие, за да може да реагира незабавно - в случай на необходимост, добавя Пол Кеърни.

В Аргайл са разработили специална програма, по силата на която определени учители могат да носят заредено оръжие и това е част от плана за сигурност на учебното заведение и прилежащите му територии. След стрелбата през декември 2012 година в училището в Нютаун, Кънектикът, при която загинаха 20 деца и шестима възрастни, управата на Аргайл започва да мисли варианти как да опази възпитаниците си в случай на подобна атака.

Така се ражда тази програма, която е в съответствие със законите на щата Тексас. Зад проекта застават и родителите. Учителите и персоналът получават право да носят огнестрелно оръжие. Преди да се включат в програмата обаче, те трябва да имат разрешително за носене и боравене с оръжие, да са преминали специална обучителна програма и да им е направена оценка на психическото състояние.

„Имали сме няколко случая, когато гости в района на училището са ни притеснявали, но никога не се е стигало до вадене на оръжие. Надяваме се това никога да не се случи“, каза още Пол Кеърни.
От началото на програмата в Аргайл не е изстрелян нито един патрон. А за да не се създава психоза, има и преподаватели, за които учениците не знаят, че освен, че ги обучават ги и пазят.