Израелската армия е уверена, че лидерът на Хамас Йехия Синвар, предполагаемият архитект на атаките от 7 октомври, се крие в лабиринтна мрежа от тунели под южната част на Газа. Но той е заобиколен от жив щит от заложници, предназначени да възпрат операция за залавянето или убийството му, осуетявайки усилията на Израел да разбие терористичната организация и да сложи край на продължилата повече от четири месеца война. Това пише в своя статия Washington Post в своя статия, специално преведена от БЛИЦ.

Израелската операция в Газа не може да приключи, докато Синвар не бъде заловен, убит или вече не е в състояние да управлява организацията, казаха в интервюта настоящи и бивши израелски служители. Подчертавайки необходимостта от елиминиране на лидера на терориста и степента, до която войната зависи от успеха на тази мисия, министър-председателят Бенямин Нетаняху каза на среща на фракцията на своята партия Ликуд по-рано този месец: „Ние ще убием ръководството на Хамас. … Не трябва да слагаме край на войната преди това.“

Но определянето на местоположението на Sinwar може да не е толкова трудно, тактически или политически, колкото организирането на военна операция за неутрализирането му, без също така да бъдат убити или ранени много от заложниците, за които се смята, че са наблизо, според израелски, американски и други служители на западното разузнаване и сигурност, които описват предизвикателният лов на най-търсения човек в Израел. Много от тях говориха при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителна информация и операции.

„Не става дума за намирането му, а за това да направим нещо“, без да рискуваме живота на заложниците, каза един високопоставен израелски служител.
 
Смята се, че Синвар е бункериран в лабиринта от тунели под Хан Юнис, градът в южната част на Газа, където е роден през 1962 г. в семейство, което е било принудено да напусне палестинския град Мадждал, сега Ашкелон, след израелските 1948 г. война за независимост. Американски служители заявиха, че са съгласни с израелската оценка, че Синвар се крие някъде под родния си град и се е обградил със заложници, което е крайна застрахователна полица.

На 7 октомври Хамас отвлече повече от 250 цивилни и войници от Израел и ги отведе в Газа, казаха официални лица. Хамас е освободил повече от 100 от тях. Около 130 заложници остават в плен, оценка, която включва телата на около две дузини души, за които израелските власти са установили, че са починали. Около половин дузина от останалите заложници са американци.

В продължение на месеци израелските военни и службите за сигурност са начертали огромната мрежа от тунели под Газа в опит да разберат ключовите точки в мрежата и да намерят Sinwar. Усърдната работа се извършва от войници, работещи в тунелите, които са извлекли информация, оставена от бойците на Хамас, която е помогнала за по-доброто разбиране на взаимосвързаната подземна система.

Докато войниците се движат през тунелите, обезвреждайки капани по пътя, те са открили административни файлове на Хамас, компютри и телефонни указатели, които показват различни „офиси“ в мрежата, казаха служители.
 
Израелските войници също са открили доказателства, че Синвар може да е бил една крачка пред тях, каза министърът на отбраната Йоав Галант в публични забележки по-рано този месец. Според съобщения в израелската преса войници са открили дрехите на Синвар, бележки, които е писал на ръка и дори четка за зъби, която може да е използвал.

През последните дни някои служители спекулираха, че Синвар може да се е преместил на няколко мили в Рафа, на границата с Египет. Израелски официални лица публично оспориха твърденията на пресата, че Синвар е избягал през границата.

Съчетана с разпити на заловени бойци на Хамас, информацията, която израелските сили откриха под земята, им помогна да разберат по-добре маршрутите на тунелите. Анализаторите от разузнаването на САЩ помагат с част от това картографиране на тунели, като допринасят с мощни аналитични технологии, които сливат фрагменти от информация, според служители, запознати с работата.

Но търсенето, изчистването и затварянето на масивната мрежа, която според някои експерти може да бъде дълга до 450 мили, отнема значително време и материал. Унищожаването дори на кратки тунели изисква големи количества експлозиви. Израелските сили са търсили възли, които, след като бъдат унищожени, могат да направят други проходи, излизащи от тях, ефективно неработещи, обясниха служители.

Американските разузнавателни агенции също са помогнали в анализа на прихванатите комуникации и данни от възстановени компютърни твърди дискове, както и информация от разпити, казаха служители.

Това сътрудничество може да помогне в търсенето на Sinwar. Но на място в Газа няма персонал от разузнаването на САЩ и американците не помагат на Израел в ежедневните усилия за локализиране и нанасяне на удари по редови бойци на Хамас и техните съоръжения, казаха американски и израелски официални лица. Бивш офицер от Мосад, който поддържа тесни връзки със сегашното ръководство, каза, че израелците не се нуждаят от помощ от американците, за да водят войната.

„Самият въпрос е обиден“, каза бившият офицер.

Директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс пое водеща роля, заедно с израелския си колега, шефа на Мосад Дейвид Барнеа, в преговорите за освобождаване на заложници. Двете агенции отдавна споделят разузнавателна информация, свързана с терористичните групи, Иран и други области от интерес за тяхната сигурност.

Преговорите за шестседмична пауза в боевете и освобождаване на цивилни заложници продължават, като израелски и американски официални лица изразяват известен оптимизъм. „Всички работим върху това“, каза Нетаняху в неделя в предаването „Face the Nation“ на CBS след срещи миналата седмица в Париж на преговарящи от Съединените щати, Катар, Египет и Израел. „Искаме го, искам го“, каза той. „Ако Хамас се откаже от измамните си твърдения... тогава ще имаме напредъка, който всички желаем.“
 
Израел отхвърли исканията на Хамас за освобождаване на голям брой палестински затворници в замяна на заложници и поне 500 камиона с хуманитарна помощ да влизат в Газа всеки ден. След като беше информиран от своите преговарящи за срещите в Париж, военният кабинет на Израел се съгласи в събота да изпрати делегация на преговорите, които трябва да започнат в понеделник в Катар, съобщиха израелските медии.

Общественото внимание към местонахождението на Синвар и неговата съдба беше отново привлечено на 13 февруари, когато израелските отбранителни сили пуснаха това, което казаха, че е запис от охранителна камера на Синвар в тунел под Хан Юнис, градът, където според официални лица сега се намира Синвар. Военен говорител каза, че видеото, което IDF наскоро получи от камера на Хамас, показва Синвар да върви със съпругата си, децата и брат си през затъмнен проход на път към скривалище, три дни след атаката на Хамас през октомври.

Кадрите предложиха на израелците рядък поглед отблизо върху личния живот на потайния лидер. И това беше още една индикация, че израелските военни може да се приближават до местоположението му.

Дали Sinwar е в състояние да командва сили, докато се крие под земята, е предмет на дебат. Високопоставеният израелски служител каза, че Синвар все още взема решения и управлява изстрелите във войната. Но наскоро Галант публично постави под въпрос доколко Синвар упражнява контрол върху силите му, като се има предвид, че той се укрива. „Той не ръководи военната кампания, а се занимава с лично оцеляване“, каза Галант в забележки по-рано този месец.

Някои официални лица, включително Галант, предполагат, че преговорите за заложници са напреднали бавно поради времето, необходимо за изпращане на съобщения между политическото ръководство на Хамас извън Израел и Синвар и неговите сили в Газа.
 
Убиването на Sinwar би било огромна стратегическа и символична победа за Израел. Но някои експерти се съмняват дали елиминирането на един лидер ще доближи правителството до заявената от Нетаняху цел за пълно унищожаване на Хамас, което според критиците е недобре дефинирана и нереалистична цел.

„Убийството на Sinwar би било упражняване на чисто правосъдие. Всъщност той заслужава да умре повече от веднъж“, каза Алон Пинкас, ветеран израелски дипломат и бивш съветник на висше ниво. „За израелците той представлява въплъщението на злото, но не трябва да има съмнение: хващането му няма да „изкорени“, „унищожи“ или „свали“ Хамас. Нито би представлявало победа. Това би било оправдано възмездие, наложено на един човек и би накарало израелците да почувстват, че има справедливост и мярка за затваряне. Нищо повече, нищо по-малко.”

Много израелски граждани критикуваха Нетаняху, че даде приоритет на унищожаването на Хамас пред връщането на останалите заложници. В забележителна проява на разделение на най-високите етажи на правителството, Гади Айзенкот, член на военния кабинет на Израел и бивш началник на щаба на IDF, каза миналия месец, че пълното унищожаване на Хамас е нереалистично.

Айзенкот призна, че израелските сили са нанесли „сериозен удар“ на Хамас и неговите възможности в северната част на Газа, където според независими експерти повече от две трети от всички структури вероятно са били повредени или унищожени. Но „тези, които говорят за абсолютно поражение и липса на воля (от страна на Хамас) и способности, не казват истината“, каза той пред израелския канал 12 News.

Частно някои израелски служители изразиха подобно разочарование от цел, която смятат за ненужно абсолютна. Те казват, че е по-осъществимо и все още приемливо Хамас да се деградира като военна организация - убивайки нейните лидери, заедно с достатъчен брой бойци, така че никога повече да не може да организира атака от мащаба на 7 октомври.

Израелски и американски официални лица предложиха различни сведения за това колко бойци на Хамас са убили израелските сили и колко бригади са били неутрализирани. Очаквана операция срещу южния град Рафа, на границата с Египет, се разглежда като последен тласък на израелската армия за унищожаване на останалите организирани групи от бойци на Хамас.
 
Но съдбата на Sinwar остава решаваща за изхода на войната, дори ако определението за победа се промени. Някои длъжностни лица, участващи в разговори за потенциално споразумение, са обсъдили разрешаването на Синвар да напусне Газа и да отиде в изгнание, въпреки че остава неясно дали той би се съгласил и коя страна, ако има такава, би била готова да го приеме, каза арабски служител.

Друг бивш офицер от Мосад, също все още в тесен контакт с колегите си, твърди, че убийството на Синвар и неговите лейтенанти е важно, но само част от по-широко изискване за унищожаване на военния капацитет на Хамас, за което нападението срещу Рафах е от съществено значение.

Премахването на Sinwar няма да сложи край на войната, но може да ускори смъртта на Хамас, каза човек, близък до висшето израелско ръководство.

„Това според нас би насърчило повече жители на Газа да говорят и да поемат отговорност без Хамас“, каза този човек. „И това би прекъснало жизненоважни връзки между Хамас и неговата международна мрежа. Знаем, разбира се, че някой друг би влязъл на негово място, но това ще доведе или до разцепление, или до огромно отслабване на Хамас.

Много израелци биха могли да нарекат това победа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук