Израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли въздушни удари по цели на групировката "Хизбула" "дълбоко в Ливан", предаде Асошиейтед прес.

Местни жители казаха, че са чули експлозии близо до град Баалбек.

Най-малко двама души са били убити при атаката, съобщи представител на "Хизбула". 

Това са едни от ударите, които Израел нанесе в най-голяма дълбочина в Ливан от началото на войната си с "Хамас" преди повече от четири месеца.

Те дойдоха само ден след като израелският министър на отбраната Йоав Галант обеща да засили атаките срещу "Хизбула", дори и да бъде постигнато прекратяване на огъня с палестинското ислямистко движение в ивицата Газа.

Ливански служители по сигурността съобщиха, че израелските ВВС са нанесли три удара в покрайнините на село Будай, близо до Баалбек, като са атакували конвой от камиони. Районът е бастион на "Хизбула". 

Представител на групировката потвърди, че трите удара са нанесени близо до Баалбек. Той каза, че са загинали най-малко двама души и че единият от ударите е поразил склад за хранителни продукти, който е част от проекта "Саджад" на "Хизбула", по който на хората в района се продават продукти на цени, по-ниски от пазарните. 

Въздушните удари край Баалбек бяха нанесени и броени часове след като "Хизбула" заяви, че нейни бойци са свалили израелски дрон над Южен Ливан.

"Хизбула" влиза в сблъсъци с израелските войски по границата от 7 октомври, когато "Хамас" атакува Израел.

Атаката в района на Баалбек, поради местоположението му дълбоко в Ливан, е най-значимият след въздушния удар по столицата Бейрут в началото на миналия месец, при който беше убит високопоставеният представител на "Хамас" Салех Арури.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук