Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницки заяви, че подкрепя идеята в Донбас да се проведе референдум за присъединяване към Русия.
"Ние не само предполагаме, ние сме убедени, че обезателно ще има такъв референдум. Разбира се, ще го инициираме, но всичко с времето си. Та нали още от самото начало пред нас стоеше идеята да тръгнем по пътя на Крим, за да се присъединим към Русия, но нещата се получиха малко по-различно. Така или иначе, обаче, никога не сме забравяли за тази идея", заяви пред РИА Новости Плотницки, отговаряйки на въпрос дали действително е възможно в народните републики да се проведе такъв референдум, както това стана в Крим.
 

Нещо повече. По думите на Плотницки "ако такъв референдум се проведе, а той задължително ще бъде проведен, резултатите ще бъдат същите, като в Крим."
 
Плотницки заявява още, че ръководството на ЛНР и ДНР оценя приетото от Киев решение за транспортна блока на Донбас като фактическо признание за независимостта на провъзгласилите се народни републики.
 
По-рано прес-секретарят на руския президент Путин Дмитрий Песков каза, че в Москва няма писмени сценарии относно възможността ДНР и ЛНР да бъдат включени в състава на Русия.
 
Превод БЛИЦ