Британският Ченъл 4 беше подложен на остра критика от страна на медиите и организациите за защита на децата заради малтретирането на малолетни с цел забавление на възрастните и увеличаване на зрителската аудитория.
Ченъл 4 започна от вчера да излъчва риалити шоу в стил Биг брадър, в което участват деца от 8 до 12 години. Шоуто се казва Boys and Girls Alone /Момчета и момичета сами/. В него децата са без родителски контрол, оставени сами на себе си, затворени в каменни къщички в Корнуол.
На малките участници бързо им домъчня за родителите им и за дома им. Сцените от къщичките изобилстват от насилие и сълзи. Децата викат родителите си, пищят, плачат и напразно настояват да ги пуснат от къщата.
Продуцентите обясняват, че са искали да проверят дали днешните разглезени деца могат да оцелеят сами, съответно дали съвременното общество ги кара прекалено бързо да пораснат.
В първия епизод, който беше излъчен снощи, се проследяват как 10 момчета и 10 момичета се справят с всекидневните проблеми. Сред момчетата бързо избухна насилие, а едно от тях дори извади нож срещу другите. Точно тази сцена няма да бъде излъчена по телевизията.
Момиченцата се оправят по-добре и успяха да си приготвят храна, дори правиха сладкиш. Между тях нямаше физическо насилие, но най-голямото от тях започна да малтретира останалите. В един кадър се вижда как 8-годишната Мади плаче, след като по-големите момичета бяха написали по стените заплашителни послания като ”Ако аз умра, ти си следващата”.
Родителите са проследявали снимките от къща наблизо, като са имали възможност да изведат децата си от шоуто. В един момент 9-годишният Матю започна да си удря главата в стената, но неговите родители отказаха да прекратят участието му. Друго 9-годишно момче напусна къщата след три дни участие.
Лиз Карнъл от организацията за защита на децата от малтретиране каза, че това е ”пийп шоу, в което децата са жертви”. “Ако родителите оставят децата си сами в къщи за две седмици, веднага идват социалните служби. Учудвам се, че не са се намесили”, каза тя.
“Ютарни лист” пише, че за участието на своите деца родителите не са получили пари, но са били покрити разходите им за пътуване и настаняване. /БЛИЦ