Правителството на Литва обяви, че е готово да плати по 300 евро на нелегални мигранти, които се съгласяват доброволно да напуснат страната. Това съобщава началникът на отдел „Миграция“ на Министерството на вътрешните работи на Балтийската република Евелина Гудзинскайте в ефира на телевизионната и радиокомпания LRT. Според нея плащането ще се извърши в брой при качване на самолет, излитащ от Литва, съобщава „Дойче Веле“.

В началото на юли Литва въведе екстремна ситуация поради рязък приток на нелегални мигранти, който влизат в страната през границата с Беларус. Властите обявиха още, че планират изграждането на нова стена на границата с дължина около 680 км. От началото на годината над четири хиляди нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Вилнюс обвини Минск в "хибридна агресия".
 
Агенцията за сигурност на външните граници на ЕС (Frontex) записа в района на Шалчининки в югоизточната част на Литва как някои групи нелегални мигранти са ескортирани до границата с кола, която прилича на ведомствения транспорт на беларуските военни.
 
През юли LRT, Mediazona.Belorus проведоха съвместно разследване, в което показаха как е организиран бизнесът с транспортирането на нелегални имигранти от Ирак и Турция през Беларус до Европа. Журналистите дори успяха да разговарят с водача за контрабандата, който им обясни, че предложената опция е законна, тъй като на мигрантите се издават туристически визи чрез беларуските и иранските туристически агенции.
 
Контрабандистите предоставят на клиентите си самолетни билети до Минск. Там те се установяват за няколко дни, преди да бъдат транспортирани до границата с Литва. Цената на услугата варира от 10 до 15 хиляди долара.