Очаква се днес бившият британски премиер Лиз Тръс на направи завръщане в голямата политика – няколко месеца след катастрофалния ѝ мандат на Даунинг стрийт, приключил след 49 дни управление.

Лиз Тръс предприема своеобразен PR блиц, който започва със статия в днешния "Сънди телеграф". В есето от 3 000 думи бившият премиер твърди, че икономическата ѝ философия е правилна, но се е провалила заради така наречените от нейн прятел "институционални бариери", поставени по пътя ѝ.

Тя пояснява също къде смята, че греши премиерът Риши Сунак и призовава министъра на финансите Джеръми Хънт да намали данъците при изготвянето на новия бюджет. Очакват се и други медийни изяви, включително телевизионно интервю и посещение в Япония.

Както написа "Сънди таймс": "Офанзивата на Тръс може и да не предизвика трусове по пазарите, но със сигурност ще се усети в Уестминстър, докато депутатите от управляващата Консервативна партия се подготвят за нов дебат за намаляване на данъците преди бюджета тази пролет".

Тръс планира също да произнесен доста крайна реч по отношение на Китай, излагайки много агресивни възгледи. Тази комбинация от намаляване на данъците и твърда позиция към Китай се нрави на доста кръгове в Консервативната партия, коментират политически наблюдатели и отбелязват, че Риши Сунак има за какво да се притеснява.

А журналистката от Би Би Си Лора Кюнсбърг цитира действащ министър, пожелал анонимност, който казал: "Лиз беше луда, но права. Риши греши, но е компетентен".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук