Германия не иска да прехвърли ракети с голям обсег Taurus на Украйна поради опасения, че те ще бъдат използвани за удар по Крим. Това заяви британският министър на отбраната Грант Шапс.

Според него Берлин трябва да преразгледа позицията си.

Обединеното кралство показа лидерство в това как нашите ракети могат да бъдат използвани.

Някои страни първоначално не дадоха разрешение да използват ракети им за атаки по Крим, но в крайна сметка последваха нашия пример.

Смятаме Крим за част от Украйна. Ето защо дадохме тези разрешения – каза Грант Шапс в интервю за Sky News. Той добави, че Лондон настоява за предаване на оръжия с голям обсег на Украйна от всички страни.

Бих искал всички наши партньори, включително Германия, която има способността да доставя оръжия с голям обсег, но не позволява използването им в Крим, който е част от Украйна, да прехвърлят ракети на Киев – подчерта британският министър на отбраната.

Преди време Лондон прехвърли в Украйна своите ракети Storm Shadow, с помощта на които украинските въоръжени сили се опитаха да атакуват цели в тила на руската армия.

Значителна част от тези боеприпаси обаче са успешно прехванати от руската система за ПВО. След това редица държави призоваха Германия да сподели своите ракети Taurus с Киев.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче засега отказва да вземе съответното решение.