Великобритания ще обърне гръб на бременната в деветия месец Шамима Бегум, която заминала за Сирия, за да се присъедини към „Ислямска държава“, но сега иска да се върне у дома.
 
Може би фактът, че 19-годишното момиче заяви, че „не съжалява за решението си“ или „че не се е трогнала, когато е видяла отрязана глава в кош“, накараха министъра по сигурността Бел Уолъс категорично да заяви, че няма „да поставя на риск британски животи“, за да върне Шамима у дома, съобщава „Индипендънт“.
 
Ученичка джихадистка, сражавала се за „Ислямска държава“, моли да се върне в Лондон, за да роди трето дете

Според запознати източници, че правителството няма никакво намерение да се свързва с властите в Сирия. Много британци също са на мнението, че момичето трябва да остане в лагера, защото ще представлява заплаха за обществото.
 
„Съжалявам за безсърдечието си, малка джихадистка булко, но ти си направила своя избор и сега ще търпиш“, пише Алисън Пиърсън в своя коментар в британския „Телеграф“. И не е единствената, изразила подобно мнение.
 
Министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид заяви, че ще направи всичко, за да я спре да се върне в страната.
 
„Нека си припомним, че тези, които са напуснали Англия, за да се присъединят към ИД, са го направили, защото са пълни с омраза към страната ни. Това, което искам да кажа е просто - ако си подкрепял терористична организация зад граница, няма да се поколебая да не позволя да се завърнеш“, категоричен е Джавид.
 
След като Халифата се срина, дузина други булки искат да се върнат обрано във Великобритания. Но има силна опозиция срещу това.
 
„Те не са напуснали страната, за да отидат на почивка и после да се върнат. Сторили са нещо ужасно и са се съюзили с врага“, казват министрите.
 
Братът на доброволеца Алън Хенинг, който бе публично обезглавен също заяви, че ако Бегум бъде допусната обратно в страната, то това би било "отвратително". Имамът на квартал „Бетнам Грийн“, откъдето е Бегум, също е на мнение, че завръщането на момичето ще представлява опасност за обществото.
 
Освен съображенията за сигурността, данъкоплатците също ще са засегнати, тъй като те трябва да поемат със своите данъци, спасяването на Бегум, отглеждането на детето й и интегрирането не само на нея, но и на останалите булки.
 
От другата страна стоят тези, които смятат, че Шамима е жертва. Молби за помощ да доведат дъщеря си у дома отправят най-вече родителите на момичето.
 
Бащата на Шамима заяви, че тя е "направила грешка“ , но трябва да се прибере вкъщи.
 
Помощ обаче тя няма да получи. Ако все пак положи усилия и стигне до Турция, а от там някак си до някое от летищата във Великобритания, никой няма да я спре. Въпросът е, че веднага срещу нея ще бъде започнато разследва и най-вероятно ще бъде тикната в затвора.