Ученичка джихадистка, която избягала от Лондон, за да се сражава за „Ислямска държава“ на 15 години, сега моли да бъде допусната обратно във Великобритания, за да роди там третото си дете, съобщава „Сън“.
 
19-годишната Шамима Бегум, която е в напреднала бременност, се е появила в бежански лагер в Сирия и заявила, че не съжалява за решението си да се присъедини към терористичната групировка. Тя е на път да роди трето дете, а първите две са починали от глад и болести. Тя иска това да има добър живот с нея във Великобритания.

 

Бегум избягала с двама младежи от Бетнал Грийн през 2015 година, за да се присъедини към „Ислямска държава“. Тя разказва, че първият път, когато видяла обезглавена глава, не се трогнала изобщо.
 
Тийнейджърката била открита от журналист на „Таймс“ в лагер, пълен с хора, избягали от последната крепост на „Ислямска държава“. Тя му разказала, че била омъжена за холандски боец и имала нормален живот, но той се предал на сирийските войници и тя смята, че вече е вдовица.
 


„Знам какво всички вкъщи мислят за мен, защото съм изчела всичко написано онлайн. Но аз просто искам да се върна вкъщи, за да родя детето си. Ще направя всичко, което се изисква от мен, за да моге да се прибера и да живея тихо с детето си.
 
Обяснявайки какво я накарало да напусне село Багуз, където се водят сражения, Бегум говори за себе си, че била „слаба“, защото напуснала „Ислямска държава“, и се възхищава на всички, които били достатъчно смели да останат.
 


„Накрая просто не можех да издържам повече. Не можех да го понеса. Сега всичко, което искам, е да се върна във Великобритания. Но добавя: „Аз не съм същото глупаво 15-годишно момиченце, което избяга от Бетнал Грийн преди четири години и не съжалявам, че дойдох тук“.
 
Наскоро тя чула, че останалите двама, с които избягала, били още живи, но след всички бомбардировки в Багуз тя не е сигурна, че биха могли да оцелеят.
 Превод и редакция: БЛИЦ