Арестът на задържания по искане на прокуратурата в Маями българин Желяз Андреев беше удължен с 24 часа.

Той е обвинен в търговия със Сирия, в нарушение на ембаргото на Съединените щати през 2013 и 2014 година

Андреев е зад решетките от 2 дни с прокурорска мярка за 72 часа. 

Младият мъж работил в кол център. Работата му била да отговаря на имейли и телефонни обаждания, и той търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на САЩ за търгуване със Сирия.

Управителите на фирмата вече излежават 2-годишни присъди в САЩ.

За празниците Желяз Андреев и приятелката му Милена пристигат в Добрич. В събота Желяз е повикан в полицията за справка уж за ПТП, на което е станал свидетел. Отива, но е задържан с искане за екстрадиция в САЩ за това, че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години.

Адвокатът му вече е обжалвал мерките за задържане, но все още няма решение.

„Смятам, че задържането му е абсолютно незаконно”, заяви адвокатът Боян Лимберов и допълни: „Вчера ми се отказа среща с него”.

Приятелката на Желяз разказа и как са работили в кол центъра.

„Дава ни се портфолио в системата с клиенти и техните контакти и ние като продавачи се свързваме с клиентите, за да презентираме услугите. При взето запитване пускаме към отдел „Покупки” питане за конкретните части, за да можем да ги предложим с надценка на клиента”, обясни пред пред Нова телевизия Милена. „В случая е имало покупка на части. Желяз се е консултирал с прекия си ръководител”, разказа още Милена.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!