Депутатите в Европейския парламент призоваха да бъдат осигурени нови източници на приходи за Европейския съюз, за да бъде подпомогнато изплащането на заемите, които са взети по време на пандемията от коронавирус, както и за да бъдат посрещнати нови разходи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Предложението на евродепутатите включва налагане на данъци върху финансовите трансакции и върху дейността на технологичните компании.  В доклад на ЕП, приет днес, се посочва, че новите източници на приходи могат да включват и част от корпоративните данъци, които събират отделните страни от ЕС, както и данък върху приходите, получени при обратното изкупуване на акции.

Предлага се и налагането на „справедлив граничен данък”, внасян от фирмите, които в рамките на своята дейност в глобален мащаб не плащат достатъчно на работниците си в някои страни и те остават под прага на бедност, определен от Световната банка.

Депутатите от ЕП предлагат също така страните от ЕС, в които има най-голяма разлика в трудовите възнаграждения на жените и мъжете, да внасят специална такса в бюджета на ЕС. С нея да бъдат обложени и държавите от Евросъюза, които не рециклират достатъчно биологични отпадъци или разхищават най-много храна, призовават евродепутатите.

Докладът на Европарламента има за цел да подтикне Европейска комисия да предложи нов регламент на ЕС, с който да бъдат определени нови източници на приходи за Евросъюза. Предложението на ЕК трябва да бъде огласено между юни и септември, отбелязва Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук