Четирима български евродепутати - Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както и Иво Христов, не подкрепиха задействането на спешна процедура по акта в подкрепа за производство на боеприпаси за Украйна, съобщи БНР.

Решението беше прието от Европарламента с 518 гласа "за", 59 "против" и 31 "въздържал се".

Станишев, Йончева и Витанов са гласували с "въздържал се". Други двама български евродепутати - Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа" и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти, не са участвали в гласуването.

Всички останали са гласували "за", включително Цветелина Пенкова от БСП.

Първоначално бе съобщено, че Иво Христов е подкрепил решението. Часове по-късно обаче евродепутатът излезе с позиция, според която става дума за техническа грешка при подаването и отразяването на вота му, която е настоял да бъде коригирана. "Не подкрепям въпросната процедура", написа той. 

Актът на Европейския парламент е насочен към увеличаването на доставката на муниции и ракети за украинската армия, както и да средства в размер на 500 млн. евро, с които да се помогне на страните членки на ЕС да попълнят складовете си и увеличат продукцията на боеприпаси.

След приемането на решението Европарламентът ще назначи преговорен екип и ще гласува акта на следващото пленарно заседание в края на май в Брюксел.

След това вече евродепутатите ще започнат преговори със Съвета на ЕС за постигане на политическо споразумение, което пък ще гласуват в края на юли.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук