Британското правителство оповести резултатите от преразглеждането на системата за пътуване в чужбина на принципа на светофара. Противно на очакванията нито една нова дестинация не бе добавена в "зеления списък", позволяващ безпроблемна почивка в чужбина, съобщава БНР.

Надеждите на британците за лятна почивка в чужбина бяха попарени днес след като не само, че в "зеления списък" не бе добавена нито една нова държава, но се очаква от вторник от него да бъде извадена Португалия и преместена в "жълтия" или "кехлибарения" списък, както още тук е известен, в който е и България.

Имаше големи надежди, че някои от гръцките и испанските острови, Малта и някои карибски острови ще получат "зелена светлина", но това не стана, а връщането на Португалия в "жълтия списък" бе обяснено с "известно" увеличаване на случаите на заразявания през последната седмица.

Решението за Португалия е много разочароващо, защото тези, които вече заминаха там на почивка, но се връщат след 8-и юни, сега ще трябва да се самоизолират с всички прилежащи към това тестове, а онези, които имат резервации се чудят както да правят.

На всичко отгоре се увеличиха страните в "червения списък". Сега вече сред рисковите страни подадат още Афганистан, Бахрейн, Коста Рика, Египет, Судан, Тринидат и Тобаго и Шри Ланка.