Части от Сидни ще бъдат поставени под карантинна блокада късно в петък, тъй като огнището на коронавирус в най-големия град в Австралия продължава да расте, пише Труд.

Здравните власти съобщиха за нови 22 случая, предадени на местно ниво, и наложиха блокиране за четири седмици в четири области, казвайки, че хората могат да напускат домовете си само за основни нужди.

Епидемията от силно заразния вариант Делта беше открита за първи път миналата седмица и към момента 65 души са заразени.

„Ако живеете или работите в тези райони, трябва да останете вкъщи, освен ако не е абсолютно необходимо да напуснете дома си“, каза Гладис Береджиклян, премиерът на щата Нов Южен Уелс.

По думите й, локдаунът, който трябва да влезе в сила малко преди полунощ, ще има значително въздействие върху бизнеса, особено в централния район на града с над 5 милиона души население.

„Вярваме, че това е пропорционален отговор на риска“, каза Береджиклян.

Ден по-рано премиерът каза, че няма нужда от допълнителни ограничения, въпреки че това е „най-страшният период“, през който държавата е преминала по време на пандемията.

Хората могат да напускат домовете си само по причини като работа или образование, пазаруване и упражнения на открито.

Властите твърдят, че клъстерът се е разпространил от шофьор на лимузина на летището в Сидни. Той не е бил ваксиниран, не е носил маска и се подозира, че е бил заразен по време на транспортиране на чуждестранен въздушен екипаж.

Един от заразените е пътувал до столицата на Нова Зеландия Уелингтън миналия уикенд, посещавайки ресторанти, барове и туристически обекти. Това предизвика някои ограничения в Уелингтън, въпреки че никой в ​​града досега не е положил положителни резултати.

Австралия постигна сравнителен успех в ограничаването на огнищата на коронавирус, въпреки че вариантът Делта, открит за първи път в Индия, се оказва по-труден. Разпространението на ваксините в страната е по-бавно, отколкото в много други развити държави - като само около една четвърт от населението е получило поне една доза.

Пандемията е причинила 910 смъртни случая в Австралия, която има население от 26 милиона. Единствената смърт от Covid-19 от октомври насам обаче е 80-годишен мъж, който се е заразил в чужбина.