Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия, предаде БНР.

Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е това, че съпругът ѝ се е преоблякъл като кралската стража, за да се пошегува с нея. 

Още през 2019 г. снимката с това описание е публикувана и в страница с историческа насоченост:

Каква е истината?

Проверка на изображението в Google показва, че то е реално. Разпространявано е от много години насам, а в някои чуждестранни сайтове дори със същото описание.

Някои медийни сайтове (като този на вестник "Сън" например) посочват като източник на снимката АП, където при търсене с ключови думи откриваме изображението.

Оказва се, че то датира от 15 април 2003 г., а негов автор е Крис Йънг, работещ тогава за Press Association. 

При търсене на изображението в базата данни на PA Images по ключови думи и дата намираме и оригиналната снимка, както и допълнителни фотоси от събитието. А от описанието им става ясно, че усмивката на Кралицата е заради суматохата, настъпила от появата на рояк пчели. 

 

Всъщност Крис Йънг е единственият фотограф на събитието в Уиндзор, на което се е провеждала проверка на елитния полк на Кралската гренадирска гвардия.

„Тя се изкиска като малко момиченце и той също се засмя. Мислех, че реакцията и на двамата беше уникална“, спомня си фотографът през 2021 г. пред Би Би Си. Други снимки от PA ясно показват пчелите, както и още реакции от кралицата, Филип, гвардейците и гостите на събитието. На 16 април 2003 г. снимката е публикувана във вестни Edmonton. А случката с пчелите е описана и в брой на The Windsor star.

Не е необичайно и това, че принц Филип е бил облечен в униформа на Гренадирската гвардия. От 1975 г. до 2017 г. той е бил полковник от полка. През  декември 2017 г. ролята поема принц Андрю. През годините са правени много снимки на принц Филип, облечен в униформата.

Заключение

Твърдението, че принц Филип е облечен в униформа на Гренадирската гвардия, за да се шегува с кралица Елизабет II, е невярно. Принцът и кралицата са се смеели на хаоса, предизвикан от рояк пчели, преди началото на церемония в замъка Уиндзор през 2003 г. Принцът е облечен в униформа, тъй като по това време е бил полковник от Гренадирската гвардия.