Немската авиокомпания Lufthansa е готова да предостави на конкурентите част от слотовете за излитане и кацане на летищата във Франкфурт и Мюнхен. Това ще й позволи да получи помощ от германската държава в размер на 9 милиарда евро.

Бордът на германския самолетен концерн Lufthansa прие условията на Европейската комисия (ЕК), по които германската държава може да отпусне пакет финансова помощ за тази авиокомпания в размер на 9 милиарда евро, съобщи Lufthansa в нощта срещу събота.

Съгласно условията на споразумението Lufthansa се задължава да отстъпи на конкуренти на летищата във Франкфурт и Мюнхен по максимум 4 места на стоянките и и по максимум 24 слота за излитане и кацане. Тези условия все още трябва да бъдат одобрени от надзорния съвет на концерна за въздухоплавателни средства.

От своя страна Европейската комисия потвърди споразумението с германското правителство относно условията за предоставяне на финансова помощ на Lufthansa. Ние отчитаме гаранциите, които Германия предлага за защита на конкуренцията, заяви представител на ЕК.

Брюксел отбеляза, че очакват от Федерална република Германия официално известие относно споразумението, след което ЕК ще вземе окончателно решение.

Европейската комисия увери, че изявлението на Германия относно помощта за Lufthansa, както и всички мерки за подкрепа на фона на пандемията на коронавирус, ще бъдат разгледани в приоритетен режим.