Въоръжените сили на Беларус планират да създадат Южно оперативно командване. То ще поеме командването и координацията на войските на южното направление в посока Украйна.

Това заяви президентът на страната Александър Лукашенко по време на среща в министерството на отбраната във връзка с въпроси за военната сигурност на Беларус.

„За съжаление, се отвори нова посока, т.е. нов фронт. Не можем да не обърнем внимание на това нещо, вече сме го коментирали. Още преди министърът на отбраната предложи да открием ново оперативно командване – по южния фланг, с южно направление.

Това се случи още миналата година. Тогава разбрахме, че трябва да направим нещо, но събитията се случиха много бързо и всичко бе динамично. Това сочи, че трябва да действаме незабавно за създаването на такова направление. Заедно със западното и северозападното вече ще има и южно крило“, отбеляза Лукашенко.

Президентът на страната заяви, че дори и към днешна дата, без да е създадено официално подобно направление, на военните им се налага непрестанно и бързо да изготвят защитата по южния фланг и то в движение.

„Виждате всичко – има ротация на въоръжените сили, силите за специални операции (за западното и северозападното направление) и батальонни тактически групи. По мое разпореждане те вече са насочени на юг.

Трябва да извършим тази ротация, категоричен съм. Това е военно време, но засега без война. Получавам информация, че момчетата ни се държат достойно. Трябва да планираме всичко в тези условия, за да знаем как да действаме“, подчерта още Лукашенко.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!