Русия няма да спечели войната си в Украйна и условията на какъвто и да е мир не трябва да се диктуват от руския президент Владимир Путин. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в реч на Световния икономически форум в Давос.

"Досега Путин не е успял да постигне нито една от своите стратегически цели, като той ще преговаря сериозно за мир само ако осъзнае, че не може да пробие отбраната на Украйна", отбеляза немският канцлер, цитиран от БНР.

Шолц отново посочи, че Германия ще диверсифицира своя внос на енергия, за да намали зависимостта от руските изкопаеми горива и се застъпи за глобализацията и многостранността в лицето на кризите, свързани с храните и с веригите на доставки.

"Трябва да се погрижим необходимата диверсификация да не се превърне в извинение за изолация, митнически бариери и протекционизъм. Деглобализацията не е правилният път, няма да работи", настоя той.

Междувременно руските власти отхвърлиха твърденията на Съединените щати и Европейския съюз, че Москва блокира износа на зърно от Украйна. Русия твърди, че наложените срещу нея санкции са причина за проблемите с износа на суровини от Украйна.

Киев на свой ред обвинява Москва, че е отнела стотици тонове украинско жито от окупираните територии.