Хиляди войници в Минск участваха в парад по повод Деня на победата срещу нацистка Германия и края на Втората световна война, предават световните осведомителни агенции.

Президентът Александър Лукашенко отхвърли призивите за отлагане на събитието и налагане на блокада, за да се спре разпространението на новия коронавирус.

Лукашенко, който е начело на Беларус от 1994 година, определи страховете от коронавируса като психоза и направи редица предложения от рода на това да се пие водка, да се ходи на сауна или да се играе хокей на лед, за да се победи болестта.

Зрители на трибуните в столицата Минск, малко от които носеха маски, наблюдаваха маршируващите войници, преминаващите танкове, над които прелитаха изтребители Су-30.

Парадът за Деня на победата в Беларус е в контраст с поведението по този повод на Русия, която отложи военния парад на Червения площад и отмени празненствата заради епидемията.

Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада. "Ще има хора, които ще ни осъдят", каза Лукашенко.

Беларус не е наложила карантинни мерки или правила за социално дистанциране и остави границите си отворени, докато страните по света ги затвориха, предават още световните агенции.