Поради покачването на обменните курсове Турция се превърна в евтин пазар за българите в последните години. 

Тези дни отново се наблюдава значително увеличение на туристите, идващи от България в Одрин за пазаруване, защото едно левче тези дни достигна рекордните 17,10 турски лири, а еврото е около 33,45 TRY. 

Според официалният разменен курс на БНБ левът днес поскъпна до 17,06 TRY, а 100 лири се разменя за 5,85 лв. 

Български туристи отново се стекоха и пазаруваха от различни точки на града. Поради разликата в обменния курс туристите пазаруват изгодно и носят продуктите, които пълнят в чантите си обратно в родните си градове, информират турските медии от Одрин и областта.

Търговецът Ахмет Кая заяви:

"Ако не бяха българите, това място нямаше да го има. Сега са много важни за нашия бизнес, защото покупателната възможност на турските граждани с всеки изминат ден намалява заради инфлацията тук. 

За българите и гърците които пазаруват тук е все по-изгодно, защото цените изостават от инфлацията. Просто ги оставяме спокойно да пазаруват. Те купуват много".

Магазинерът Сами Дьонмез сподели: "Идват на тълпи… 6 лева вече са 100 лири. Сега купуват повече зимни дрехи, но не са малко и тези които взимат тениски, панталони и бельо. 

Купуват всичко от А до Я за 100 лева и се връщат в България. Турция е райска страна, за тях. Пазара Улус е международен пазар. Ние приемаме около 10 хиляди туристи на ден.

Бизнесът до скоро беше по-слаб, но сега е страхотен, всичко вече е на мястото си", заключи той, цитиран от "Марица".

Тъй като българските граждани вече могат да влизат в Турция без паспорт, а само с лична карта, туристите от България се увеличиха драстично.

Единствения проблем сега са огромните опашки по границите, особено през уикендите.

Със застудяването българите отново се стичат в града и отиват предимно на петъчния пазар. Сега са най-популярни зимните продукти като палта, пуловери и ботуши.

Българските туристи идват на базарите още в ранни зори и обикалят сергиите. След това се отправят към моловете и магазините и накрая се отбиват в супермаркетите.

Нарастващия брой на българските туристи на пазара радва търговците.

Вяра Ангелова, която пазарува в Одрин от България, сподели: "Ще купим обувки за децата и ще пътуваме обратно. Купихме килими, омекотител за пране, сирене чедър, защото всичко е по-изгодно от България".

Фейзи Мурат, който дойде в Одрин от България за еднодневен шопинг, заяви за агенция Демирьорен: "Купихме жилетки, пижами, чаршафи. И други зимни стоки. Купуваме каквото ни трябва, защото е изгодно".

Ведат Назим, който също дойде от България отбеляза: "Понякога обменяме 500, понякога 600 евро. Купуваме си хляб, купуваме си дрехи. Тук цените са достъпни. Пълним багажа и тръгваме обратно".

"Цените в България станаха много високи напоследък", се оплака Ася Ремзи пред агенция Хабер Тюрк: "Намерихме и купихме изгодно всичко което търсихме. Ще сложим купеното в колата си и ще отидем да купим други неща от супермаркетите. Много сме доволни с цените тук".

"Българите купуват електрически одеяла", заяви търговецът Одрин Хюсеин Айдън. "Казват, че има проблем с природния газ в България, така че търсенето на зимни продукти е много високо. Те купуват юргани, одеяла и топли дрехи", допълни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук