Ако сте запален турист и си набележите нова дестинация, най-нормалното нещо, което ще направите, е да провери какви забележителности има там и с какво тя е популярна.

В последно време в полезрението на пътешествениците по цял свят е една азиатска страна. Става въпрос за Виетнам, който в момента бележи завиден бум.

През 2023 г. страната е посрещнала 12,6 милиона чуждестранни туристи, като още през първата половина, те са били повече, отколкото за цялата 2022 година.

За тази година се очаква броят им да скочи на 17-18 милиона. Размерът на приходите от туризма пък се предполага, че ще достигне около 34,6 милиарда долара.

Цифрите са внушителни! Но няма и как да е иначе, статистиката сочи, че страната се нарежда в топ 20 на най-търсени дестинации в цял свят.

Как и защо се случва всичко това?

Виетнам може да предложи много на своите посетители. Повечето с изненада откриват, че става въпрос за социалистическа страна, която е воювала най-дълго за суверенитета си. Но днес Виетнам печели и една различна битка – тази за вниманието на туристите c богата си история, неповторима природа, уникални традиции и неочаквани бит и култура.

Но нека вдигнем още малко завесата над някои от забележителностите и какво да очакват туристите от Виетнам.

Трудно могат да се изброят всички вълшебни места във Виетнам, които трябва да се посетят. В „must to see“ листа на първите места трябва да присъстват природните дадености и местата, които най-добре показват защо Виетнам е уникален.

Повечето туристически агенции, които предлагат посещение на Виетнам, открояват няколко места като задължителни за туристите. Сред тях са природни забележителности като залива Ха Лонг, делтата на река Меконг, Ша Па, остров Фу Куок. Двата най-големи града -  столицата Ханой и локомотивът на виетнамската икономика Хошимин (Сайгон) пък са световно известни с невъзможния си трафик. А обектите, свързани с историята на Виетнам - тунелите Ку Чи, градовете Хюе и Хой Ан действат като магнит за пътешествениците.

Ако сте успели да видите всяко едно от тези места, то трябва да знаете, че има и още какво да очаквате от Виетнам.

В страната постоянно се появяват нови и непознати атракции, предлагат се оригинални туристически услуги, стоят се красиви и съвременни хотели. Виетнам е дом и на над 500 пещери, а за тези, които може би не знаят, тук се намират първата (Шън Донг - бел. а.) и третата най-големи пещери в света.

В последно време пък все по-популярно място е Чанг Ан с необикновените карстови пещери.

И ако това не ви стига, то може да се почувствате и в Рим или Париж, без да ходите до Италия и Франция. Причината е, че на остров Фу Куок има цял нов град, който е вдъхновен от Европа - Sunset Town Phu Quoc.

Комплексът е зона, която пресъздава известни забележителности от целия свят, като Триумфалната арка, руините на Помпей, Колизеума и т.н. 

По няколко думи за основните забележителности:

Ха лонг

За залива Ха лонг може да се говори много и пак няма да е достатъчно. Този природен феномен, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО, се намира в провинция Куанг Нин. През 2011 г. е обявен за едно от новите Седем чудеса на света. Името му означава „спускащ се дракон“. А легендата, която се крие зад названието му, има няколко вариации.

Според една от тях червен дракон се спуснал от планините до морето, ударил силно с опашка и земята се нацепила. Потопил се драконът в морето, а водата, която изплискал, запълнила получилите се процепи. На повърхността останали само върхове, които станали безброй разпилени острови.

Друга версия пък твърди, че Майката дракон и децата ѝ се спуснали да помогнат на народа срещу нашественици от север. Освен пламъци, от устата им паднали и огромни скъпоценни камъни, които образували непобедима стена в морето. Атаката била спряна, а после стената се превърнала в скала, която с времето се разрушила и се образували хиляди островчета с различни размери и форми.

А трета вариация на легендата разказва как дракон се притекъл на помощ на хората срещу нашественици, като им дал боздуган. Когато нападателите били отблъснати, змеят се върнал, за да вземе оръжието си и народът да остане миролюбив. Докато се издигал отново в небесата, от боздугана му започнали да падат капки, които се превърнали с островите.

Днес в Ха Лонг има 3000 малки островчета и скали. Всеки един от тях е забележителен, но за туристите голяма атракция са две скали, които приличат на целуващи се птичета. Разбира се, всеки може да оприличи островите на каквото пожелае. Факт е обаче, че колкото повече навлизаш в залива, толкова повече дъхът ти спира.

Вариантите за туристите да се придвижат в района на този природен феномен варира от неповторимите кръгли лодки, характерни за виетнамските рибари, до луксозните круизни кораби, които предлагат на пасажерите си всичко, което би им било необходимо за разходката.

Един от корабите, които предлага неповторимо изживяване в Ха Лонг е Iris Cruise. Именно на борда на плавателния съд наскоро правителствена делегация от България се наслади на неповторимата красота на залива. Персоналът пък се погрижи на гостите да не им липсва нищо - от вкусна храна, до атрактивна програма с диджей и певица.

Ханой

В град като Ханой пътешествениците могат само да се объркат кое да видят по-напред. Дали да се отдадат на историята и да посетят Хо Ши Мин комплекса, в който е поставен мавзолеят на „бащата на свободен Виетнам“, бившата резиденция и Пагодата, стояща върху една носеща колона. Или пък да надникнат в храма на Литературата, а може и да се разходят до „Улицата с влаковите релси“.

Ако и това им е малко, нека се загубят в малките улички, докато около тях жужат милионите моторчета. Жителите на Ханой ще им се усмихват, докато вършат своята работа. Но пътешествениците няма да останат разочаровани, защото зад всеки ъгъл ще ги чака изненада, Ханой ще разкрие тайните си, които карат всеки чужденец да иска да погълне още и още.

Мавзолеят на "Чичо Хо", както го наричат виетнамците е разположен на историческото място, където е прочетен Виетнамския Манифест (2 септември, 1945г.).

Пагодата е будистки храм върху една колона е построена от император Ли Тай Тонг, който управлявал мужду 1028 и 1054 г. Той бил женен за бедно селско момиче, което го дарила със син. На императора му било заръчано от монах на име Тиен Туе да построи храм разположен върху една колона в средата на езеро с лотуси.

Храма на Литературата в основан през XI век. Това е първият университет в страната, който имал за цел да обучава местния елит и интелигенция. Университетът съществувал близо 700 години, от 1076 до 1779 г.

Улицата с релсите съществува заради железопътна линия, построена от бившите френски колониални владетели на Виетнам през 1902 г. Тя преминава през сърцето на оживените квартали в Стария квартал на Ханой.

Чанг Ан

Транг Ан или Чанг Ан е живописен район в провинция Нин Бин. Той се намира на около 3 часа път от Ханой. Това място е пълен антипод на забързания и шумен многомилионен град. Популярно сред туристите е в последните няколко години.

Целият комплекс обхваща три различни области: Хоа Лу, Гиа Виен и Нхо Куан, като всяка от тях има своя идентичност.

Хоа Лу е древната столица по време на управлението на кралете Ле и Дин; Гиа Виен и Нхо Куан имат зашеметяващи водни пътища, гледките през които спират дъха.

През 2014 година ландшафтен комплекс Транг Ан е включен в световното наследство на ЮНЕСКО.

Днес една от основните атракции за туристите е обиколката с лодка на пещерите в района. Водните съдове са задвижвани от местни жени гребкини. Човек понякога се чуди откъде тези дребни женици имат тази сила и умения не само да задвижват лодката, но и да не се блъснат в останалите плавателни съдове.

Всяка лодка пък е снабдена и с допълнителни гребла за ентусиастите, които искат да опитат всичко сами и напълно да се потопят в обстановката. Все пак имайте едно на ум, че вечерта може да се окажете с мускулна треска. Местните са помислили за всякакви удобства за туристите. На борда има и вода, и чадър, който да пази пътешествениците от дъжд, или жарко слънце.

Самите пещери пък са като произведение на изкуството с всички сталактитити, сталагмити и сталактони, градени с течение на милиони години от природата. Пътешествениците трябва да внимават, защото често скалите се оказват на броени сантиметри над главите им.

Ша Па

Именно там може да станете свидетели на гледките, с които най-често се свързва Виетнам. Става въпрос за оризовите тераси.

Недалеч от границата с Китай в планината Хоангленшон се намира очарователното планинско градче Ша Па. То е център на планинския туризъм. До града, който се издига над оризовите тераси на долината Муонг Хоа, се намира стръмният връх Фаншипан (3143 м.), който е и най-високият във Виетнам.

Този регион често е наричан „виетнамските Алпи“. Представлява невероятно пъстър културен пъзел, благодарение на различните племена, които живеят по хълмовете и сред ширналите се оризови тераси.

Пагодата Тиен Му в град Хюе

Пагодата била построена през 1601 година по време на управлението на династията Нгуен. Първоначалният храм бил с много обикновена конструкция, но с течение на времето бил преустроен и разширен.

Днес Тиен Му е най-високата пагода във Виетнам с цели 7 етажа. Смята се за неофициален символ на бившата имперска столица Хюе.

Хой Ан

Хой Ан се намира на брега на Южнокитайско море. Наричат го „Венеция на Виетнам“ заради тесните канали, които минават през части от града. Градът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

През 16 и 17 в. градът е бил голямо международно пристанище. Това е и причината за уникалната архитектура на града.

Дананг

Дананг е четвъртият по големина град във Виетнам. Разположен е на брега на Южнокитайско море, но съвсем близо се намират Мраморните планини. Живописните върхове са точно пет и са наречени на петте елемента - Thuy Son - вода, Moc Son - дърво, Hoa Son - огън, Kim Son - метал и Tho Son - земя.

Дананг става все по-привлекателна дестинация за туризъм. В. ”Ню Йорк Таймс” го сравнява с Маями, а Smart Travel Asia го нарежда сред 10-те най-атрактивни места за почивка на Азиатския континент.

Всеки турист в Дананг обаче остава поразен от две от най-известните забележителности не само за града, но и за Виетнам. Малцина са тези, които не са виждали снимки в интернет на двата поразителни моста. Единият - Драконовият мост, а другият – Златният мост.

Драконовият мост е стоманен мост с дължина 666 метра и ширина 37,5 метра има 6 платна за движение. Неговите арки са изпълнени във вид на тялото на дракон от времето на династията Ли. От главата на страховитото същество излиза огън, подобно на бълването на огън от устата на „истински" дракон. По „тялото" му са разположени 2500 светодиодни лампички. Освен това драконът изхвърля във въздуха и струи вода. Истинска атракция за посетителите.

Вторият мост – Златният поразява въображението с архитектурната хрумка да бъде държан от гигантски човешки ръце. Този впечатляващ мост е едно от най-фотографираните места в инстаграм. Разположен е на хълмовете Ба На. Изглежда като люлка от две гигантски ръце сред облаците.

Функцията на съоръжението е да свързва станцията на лифта с градините в планинското курортно градче Ба На Хилс. Лифт също заслужава внимание, тъй като държи цели три рекорда на Гинес - за най-дълго трасе без междинна станция (близо 5 км), за най-тежка макара с кабел и най-голяма разлика в денивелацията.

Делтата на река Меконг

Следващото любопитно място за туристите е делтата на река Меконг.

Реката е дванадесетата по дължина в света. Виетнамците я наричат по два начина - "Куу Лонг", което означава "Деветте дракона" (заради деветте ръкава, на които се разделя реката) и "Дат Ноук", което означава "родина". В долното си течение тя се разклонява и образува делта с площ 25 000 квадратни километра.

Районът е изключително плодороден, като фермерите успяват да отгледат и три реколти ориз годишно. Освен това обилното количество наноси допринасят ежегодно делтата на Меконг да нараства в морето с 80 – 100 м.

За туристите пък пътуването с лодка остава незабравимо. Всички села в района често са по-лесно достъпни по вода, отколкото по суша.

Фу Куок

Най-големият остров във Виетнам е Фу Куок. Мястото очарова с девствени тропически гори, коралови рифове и прекрасни плажове. Един от тези плажове, наречен Баи Даи (Дългият плаж), бил избран от американската телевизия ABC News като един от петте най-красиви и чисти плажове. Фу Куок е известен и с това, че тук се произвежда най-добрият нуок мам или ферментирал рибен сос в света.

Хошимин (Сайгон)

Най-големият град във Виетнам Хошимин. В миналото се е казвал Сайгон и е бил столица на Южен Виетнам, по времето когато страната е разделена. След обединението е наречен на лидера на Виетнамската комунистическа партия и президент на Социалистическа република Виетнам.

Градът е известен с архитектурните си вариации, които са обагрени с палитра от цветове. В него може да се види всичко от класическата френска колониална постройка до добре познатите комунистически бетонни сгради, които „съжителстват“ рамо до рамо с модерни небостъргачи, които пронизват облаците.

Сред забележителностите, които задължително трябва да попаднат в списъка на туристите са Дворецът на Обединението, катедралата Нотр Дам, която е умалена версия на храма в Париж, Централната поща, проектирана от Густав Айфел, преди да построи Айфеловата кула, пазарът „Бен Тхан“ и още, и още.

Тунелите Ку Чи

Всеки турист, който е добре запознат с историята, няма да пропусне тунелите Ку Чи. По време на Виетнамската война те са били построени и използвани от Виет Конг. Представляват огромна мрежа от свързани помежду си подземни тунели. Намират се на около 40 километра северозападно от град Хошимин (Сайгон).

Днес тунелите са превърнали в туристическа атракция. Някои от тях са разширени, така че да може да бъдат разгледани от туристи от цял свят (самите тунели са били строени за виетнамските войници и са пригодени за техните размери – бел. а.).

Най-голямата пещера в света

На територията на националния парк Фонг Нха-Ке Бан в провинция Куанг Бин, се намира най-голямата пещера в света. Името ѝ е Шън Донг.

Пещерата е изследвана едва през 2009 г. от съвместна британско-виетнамска експедиция, но е открита още през 1991 г. от виетнамския водач през джунглите Хо Ханг.

Почти две десетилетия никой не бил влизал в нея, защото е труднодостъпна. Местните жители пък се плашели от вятъра и странните звуци, които се чували от вътре. Пещерата обаче се оказва едно от най-големите открития на спелеологията.

Тя е дълга почти 5 километра и висока над 200 метра, а ширината ѝ достига почти 150 метра. Или с други думи тя е толкова голяма, че може да побере 40-етажни небостъргачи или от нея да излети Boeing 747.

Първите туристи посетили Шън Донг през 2013 г. За да се влезе в пещерата днес, трябва да използвате въже, за да отидете под земята на дълбочина от 80 метра. Там е разположен лагер.

Цената на такова забавление не е никак малка. А броят на туристите, които могат да я посетят годишно е само 500. Причината е да се защити пещерата от щети. От септември до март входът е затворен, заради дъждовния сезон.

Каквото и да се напише и каже за Виетнам, ще е малко. Но колкото повече човек открива какви са богатствата на страната, толкова повече иска сам да се докосне до тях.

И колкото и снимки и видеа да изгледате в интернет с бибиткащи моторчета от Ханой или Сайгон, със спиращи дъха гледки от Ха Лонг или Ша Па, с ежедневния живот от Дананг или Хой Ан, нито едно от тях няма да може да ви даде чувството, което бихте изпитали, ако сами сте на едно от тези места.

И ако сте стигнали до тези редове, то тогава значи е време да си запазите самолетен билет до Виетнам! Обещавам ви, там ви чака истинска магия!

Снимки: авторът; Shutterstock

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук