Шефът на френското военно разузнаване, генерал Ерик Видо ще бъде отстранен от поста заради недостатъчно добро представяне на неговата служба по въпроса за руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на френски военни източници.

Генерал Видо бе назначен на поста на ръководител на Дирекцията на военното разузнаване преди девет месеца. В началото на март след руската инвазия в Украйна началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили Тиери Бюркар призна пред в. "Монд", че е имало разминавания в анализите на французите и американците относно евентуална инвазия в Украйна.

"Американците казваха, че руснаците ще атакуват, те имаха право. Нашите разузнавателни служби мислеха по-скоро, че превземането на Украйна ще има чудовищна цена и че руснаците имат други опции, за да свалят украинския президент Володимир Зеленски", каза той.

Сега като мотиви за отстраняване на ръководителя на военното разузнаване се посочват липсата на добро владеене на проблематиката, по която работи службата и недостатъчното информиране на властите за направените от него наблюдения.