Франция би трябвало да направи задължително носенето на предпазни маски на всички закрити обществени места, за да се забави епидемията от новия коронавирус, която дава признаци за възобновяване, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Макрон заяви това в телевизионно обръщение, посочвайки 1 август като дата за евентуално влизане в сила на тази мярка.
"Има признаци, че заразата нараства леко във Франция," предупреди президентът за епидемията от коронавирус, отнела живота на над 30 000 души в страната.

По отношение на носенето на маски, "ние го правим в превозните средства на обществения транспорт, там нещата са добре, но все още има проблеми в обществените помещения на закрито (. . .) това ще рече, че трябва нещата да бъдат организирани.

Трябва да предотвратим повторна зараза и да бъдем готови за втора вълна на епидемията", изтъкна Макрон в излъчваното си по телевизията обръщение към французите по случай националния им празник.

Френските здравни власти също призовават да не се отхлабват предпазните мерки като носенето на маска и физическа дистанция.

Държавният глава заяви още, че френските власти са направили всичко възможно Франция да е готова за евентуална втора вълна на коронавируса, като са гарантирали наличието на достатъчни количества на стоки от първа необходимост.