Френските войски са ликвидирали Аднан Абу Валид ал Сахрауи, лидер на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ/ИДИЛ) в централен Сахел. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон рано сутринта в "Туитър".

"Аднан Абу Валид ал Сахрауи, лидер на терористичната група "Ислямска държава" в Сахара, е бил неутрализиран от френските сили. Това е пореден голям успех в борбата ни срещу терористични групи в Сахел", написа Макрон и допълни: "С нашите африкански, европейски и американски партньори ще продължим тази борба."

Новината бе потвърдена и от военния министър Флоранс Парли.

Тя написа в "Туитър", че лидерът на регионалната клетка на ДАЕШ е бил убит при удар от военнослужещите от операция "Бархан".

"Поздравявам военните и разузнавателните агенти, работили по тази продължителна операция. Това е решаващ удар срещу тази терористична група. Нашата борба продължава", написа тя. 

Франция ще засили действията за подпомагане "обезглавяването" на свързаните с "Ал Кайда" групировки в Сахел. Това обеща през януари президентът.

Тогава той призова държавите от Г-5 Сахел - Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер - да разширят борбата с тероризма и да работят за възстановяване на контрола на правителството и услугите в райони, където действат джихадисти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!