Френският президент Еманюел Макрон призова днес международната общност "да окаже максимален натиск" върху руския му колега Владимир Путин, който по-рано днес заяви, че е готов да използва "всички средства" от своя арсенал срещу Запада, предаде Франс прес.

Решенията на Путин, който също така обяви частична мобилизация, "тласкат Русия към още по-голяма изолация", каза Макрон в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той поздрави Китай и Индия за наскоро направени изявления, в които призоваха за край на войната в Украйна.

Какво се случва? Си Дзинпин към китайската армия: Гответе се за военни действия!

"Неговото решение е лоша новина за руския народ, за младите хора, и ще засили изолацията на страната", заяви още Макрон, цитиран от Ройтерс и БТА.

В изказването си тази сутрин руският президент отправи и завоалирана заплаха за употреба на ядрени оръжия, която НАТО нарече "безрасъдно действие" на отчаяние вследствие на загубите на Русия във войната.

Макрон подчерта, че всички ядрени сили трябва действат отговорно. Той направи изказването си след среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук