На 17 март 2022 г., Бойко Борисов, лидер на опозиционната партия ГЕРБ беше задържан за цял ден от българската опозиция, без официално обвинение и прокурорско разпореждане. Това заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер по време на обсъждане в Европейския парламент (ЕП) на задържането на Бойко Борисов.

"Това беше нарушение на основния принцип на правовата държава в България. Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи и самият той беше поканил медиите да присъстват с пропагандна цел", изтъкна той.

"Два съда решиха, че задържането е неправомерно. Ние осъждаме решително този незаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов. Задържането му е против основните европейски права и не можем да се съгласим с това", заяви той.

"Къде е левицата, къде са Зелените, къде са всички тези хора, които всеки ден се застъпват за върховенството на закона", попита Вебер.

"За това се произнасят два независими съдебни органа в България. След ареста на Бойко Борисов беше изпратена спешна мисия в София. Изводите бяха ясни. Пледираме за спазването на върховенството на закона в България. Върховенство на закона трябва да има и там", каза още той.

Дебатът е озаглавен "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България" и е по член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП. Обсъждането е включено в общия дебат "Основни права в ЕС".

На 8 септември Европейският парламент реши да остави петицията, подадена срещу "незаконните действия на бившия вътрешен министър Бойко Рашков", с които се нарушават гражданските права и се упражнява психическо и физическо насилие срещу представители на опозицията, отворена и да поиска от българските власти подробни отговори.

В края на август стана ясно, че арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен, реши на втора инстанция Софийският административен съд. СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук