Русия обвини Запада в липса на усет при коментарите за протестите в различни държави, според това дали са съюзници или врагове.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова сравни изявленията на литовския президент Гитанас Науседа относно действията на служителите на реда по време на протестите в Русия и в балтийските републики, като посочи липсата на "либерален усет" на Запад при потушаване на протестите в техните страни.

Дипломатът припомни изявлението на шефа на Литва, който написа в Twitter на 23 януари 2021 г .: "Ситуацията в Русия, където протестите се потушават жестоко, прилича на ерата на съветския диктатор Йосиф Сталин" и написа: "10 август 2021 г. Литовската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращите край литовския парламент. Има жертви."

Това направи тя в канала си в Telegram, където често коментира изявленията на държави срещу Русия.

Във вторник протестен митинг се проведе близо до сградата на Сейма (парламента) в столицата Вилнюс срещу ограничаването на правата на неваксинираните за коронавирус. Протестиращите блокираха изходите от парламента и не позволиха на депутатите да напуснат сградата.

Полицията използва сълзотворен газ срещу тях, а по -късно служителите на реда обявиха началото на разследване за организацията на безредиците, което се превърна в протестна акция. Съобщава се, че протестиращите са хвърляли камъни и бутилки с вода по полицията, която ги е отблъсквала от сградата и че има жертви.

Протестът беше предизвикан от намерението на правителството от 13 септември да забрани на неваксинираните жители да използват обществен транспорт, да посещават лечебни заведения и магазини от определена категория. Тези ограничения няма да се прилагат за тези, които не са били ваксинирани, но имат отрицателен тест за коронавирус.