Канадските мармоти-метеоролози Сам и Уили предрекоха ранна пролет, след като стана ясно, че при излизане от дупките си не са видели своята сянка. Според канадската традиция, ако животните видят сянката си и се изплаши, то това означава, че зимата ще е дълга. Ако не я видят – това е знак за скорошно идване на пролетта.
Любимите синоптици на Канада Шубенакади Сам от Нова Шотландия и Уиъртън Уили от Онтарио днес бяха единодушни – пролетта идва. Първи прогнозата си даде Сам, който живее в „Уайлдлайф Парк“ на 60 км. от Халифакс.

Веднага след него „синоптичните данни“ потвърди и Уили от своята метеорологична станция в град Уиъртън, Онтарио. За разлика от тази година, миналата двамата мармоти се разминаха в прогнозите си – Сам отново предвиди ранна пролет, но Уили, изплашен от сянката си, заложи на дълга зима. Традицията за определяне на времето с мармоти идва в Северна Америка от немските имигранти. В Германия обаче ролята на метеоролог е поверена на язовци. Но тъй като на Новия континент няма язовци, тяхната задача бързо е била възложена на мармоти.

Източник: ТАСС