В Казахстан продължават обирите на банки и магазини. В социалните мрежи се публикуват нови видеоклипове от случващото се в Алмати.

Например в един от видеоклиповете се вижда как група вероятно пияни хора "плячкосват" магазин. Един от грабителите е жена, която краде от търговския обект толкова колкото може да носи.Протестиращите разбиват витрини на магазини и банки и се опитват да задигнат ценности и пари. Особено популярни са бижутерийните магазини, в които са изложени много скъпи продукти.

На практика все още няма кой да се бори с мародерите, тъй като силите за сигурност в Алмати участват в тежки улични сражения.

Става напечено: Казахстан поиска военна помощ от Русия и съюзниците от ОДКБ ВИДЕО

Също така, протестиращите в Алмати са превзели сейфовете на администрацията и са раздали всички пари.

На кадрите от видео, публикувано в мрежата, един от бунтовниците държи пари и казва, че в сградата на градската администрация са намерени три сейфа. Протестиращите са решили да раздадат банкнотите на всички. 

По-рано стана ясно, че Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) взе решение да изпрати колективни мироопазващи сили в Казахстан след призива на президента Касим-Жомарт Токаев

Превод и редакция: БЛИЦ