Баровете и ресторантите във френския средиземноморски град Марсилия ще трябва да затворят като част от нови ограничени за спиране на коронавируса. Това съобщи здравният министър на европейската държава Оливие Веран, цитиран от АФП.

Франция регистрира 13 072 случая за последните 24 часа - нов рекорд от отмяната на блокадата - и 783 хоспитализирани.

Марсилия е единствената територия от континенталната част на Франция, където е обявено състояние на "максимална тревога", изискващо затваряне, каза Веран пред журналисти.


Във френския отвъдморски департамент Гваделупа също е наложено най-високото ниво, което е последното ниво, преди да бъде обявена заплаха за общественото здраве.

Междувременно осем големи населени места, включително Париж, сега са в състояние на "повишена тревога" - второто най-високо ниво от нова система за контрол на вируса.

Баровете в столицата ще трябва да затварят в 22,00 часа, докато събиранията с повече от 10 души на публични места ще бъдат забранени. Големите събития се ограничават до 1000 души.

Министърът отбеляза, че ситуацията продължава да се влошава, но все още имат време да реагират.

Кметът на Марсилия Мишел Рубирола написа в "Туитър", че е "изумена и ядосана" от решението на френското правителство.

"Не е проведена консултация с марсилското кметство. Нищо в здравната ситуация не оправдава тези съобщения", добави Рубирола.