Републиканските сенатори единодушно се противопоставиха на законопроект за обхватна изборна реформа, предложен от демократите и подкрепен от президента Байдън. Законът For The People Act беше важен приоритет на Белия дом.

Демократите в Сената останаха единни в подкрепата си за законопроекта, но техните 50 гласа бяха с 10 по-малко от необходимите, за да мине той в Сената.

Вицепрезидентът Камала Харис, която бе натоварена от Джо Байдън със задачата да прокара законопроекта, председателстваше гласуването и лично обяви поражението на демократите с 50-50 гласа.

Законопроектът щеше да засегне практически всеки аспект от начина, по който се провеждат изборите, като намали пречките пред гласуването, което защитниците на проекта разглеждат като борбата за граждански права.

Същевременно проектът ограничава влиянието на парите в политиката, както и партийното влияние върху районирането на областите за Конгреса.

Мнозина в републиканската партия казват обаче, че мярката представлява „спиращо дъха“ федерално нарушение на правомощията на щатите да провеждат свои собствени избори без измами и че в крайна сметка облагодетелства демократите.Източник: bg-voice.com