Смъртните случаи от COVID-19 намаляха с 95 процента в Серана, в бразилския щат Сао Пауло, след като бяха ваксинирани почти всички възрастни, съобщи Ройтерс. Със своите 45 000 жители Серана е „здрав оазис“ в Бразилия - държавата на второ място по смъртни случаи от COVID-19 в света (над 461 000 души), а и с много бавно темпо на имунизация заради недостига на ваксини.

В Серана извършва изследване институтът "Бутантан", който произвежда китайската ваксина CoronaVac в Бразилия.

Ваксинацията в Серана започва, когато случаите на COVID-19 се увеличават. Щом имунизираните достигат 75 процента от населението, разпространението на вируса е овладяно.

Учените разделят града на четири зони, за да установят прага за спиране на вируса. Резултатите показват, че епидемията се овладява, след като три зони получат и втората доза.

Броят на случаите със симптоми е намалял с 80 процента, а на хоспитализациите - с 86 процента. Смъртните случаи са намалели с 95 процента.

Серана е заобиколен от градове, които още се борят с увеличаващи се случаи на COVID-19. В Рибейрао Прето, който е на 24 км, е наложена пълна карантина в опит да бъде ограничена епидемията.

Подобен експеримент се провежда в още един град в щата Сао Пауло - Ботукато, който е със 148 000 жители. Там се използва ваксината на AstraZeneca.