Английският физик, математик, астроном и богослов Исак Нютон е твърдял, че Библията и Старият й завет съдържат множество закодирани послания за бъдещи събития. За съжаление, големият учен така и не успява да докаже теорията си.

До истината обаче успява да се добере големият математик Елиаху Рипс. Той е разработил компютърна програма, способна да анализира библейските текстове. По този начин са били разшифровани 5000 закодирани пророчества.

Програмата му е способна автоматично да чете и да анализира писанията в свещената книга. Оказало се, че в тях комбинациите от по-голямата част от буквите се пресичат, образувайки нови думи. Въпросните думи създават огромен брой пророчества за бъдещето на човечеството.
 
Ученият е успял да намери думи, използвани от Мартин Лутър Кинг, Наполеон, Сталин, Хитлер и други – личности, променили света. Но как създателите на Библията биха могли да знаят за тях, като книгата е писана в далечното минало?
 
В текста са закодирани и исторически събития, като например Октомврийската революция. Компютърът показва допълнително думите „Русия”, „комунизъм” и „той ще падне”.
 
В Библията има информация и за откриването на Америка от Христофор Колумб, за френската революция, за Холокоста, за атентатите в Мадрид от 2004 г. и т.н. Споменато е и падането на комета на Юпитер на 16 юни 1994 година.