Английският актьор Робърт Патинсън е най-красивият мъж в света, според древногръцкия принцип на златното сечение, пише "Сън".

Въз основа на формулата от математиката, чертите на 33-годишния Патисън са 92 процента близки до "идеалните". Преди това първото място принадлежеше на актьора Джордж Клуни, но той загуби лидерството си и бе определен на пето място поради възрастови промени в пропорциите на лицето, пише изданието.


Робърт Патинсън

На второ място се оказа актьорът Хенри Кавил, пропорциите му са на 91,64 процента съвършени. Третото място отиде при Брадли Купър с показател 91 процента. Четвъртото място е за Брад Пит (90,51 процента).Показателите за "идеалност" бяха определени с помощта на най-новите компютърни технологии от ръководителя на центъра за козметична и пластична хирургия в Лондон д-р Джулиан Де Силва. Той използва тази математическа формула в работата си.


Хенри Кавил

През октомври 2019 г. Де Силва избра американската супермоделка от палестински произход Бела Хадид като най-близката до идеала. Пропорциите на лицето й бяха 94,35 процента близо до съвършенството. На второ място остана певицата Бионсе, която получи 92,44 процента, а актрисата Амбър Хърд е трета - 91,85 процента.

Принципът на златното сечение за първи път се появява в трудовете на древногръцкия математик Евклид, където той се използва за конструиране на правилен правоъгълник. По-късно тази формула е използвана за „измерване на красотата“. Леонардо да Винчи прилага това сечение, за да създаде рисунка на идеалното мъжко тяло във „Витрувиански човек“.