Пред частната резиденция на президента на Украйна Петро Порошенко в Козина е разположена военна техника и силоваци. По информация на „Фрази“, това съобщава в профила си във фейсбук депутатът Виктория Войцицкая. Тя, в частност, отбеляза, че за охраната на частната резиденция на президента са изпратени много военни и техника.
Освен това, за известно време е бил блокиран и пътя, водещ към нея. „Питах момчетата защо са изпратени толкова много силоваци. Отговорът бе „прекрасен“: провеждат се учения“, съобщава депутатката.Шефът на организацията „Автомайдан“ Сергей Коба написа във Фейсбук, че през нощта активистите са отишли до резиденцията на президента Порошенко. „Вече сме при Порошенко. Искам да ви кажа, че времето настана. Войските тук са, вероятно, повече отколкото в Донбас. Време е да свиваме колоната. Все пак, преди три години, те не си направиха изводите, а ние вече знаем как да действаме“, написа Коба.  Геращенко показа как протестиращите пред Върховната Вада на Украйна пребиват полицай. По думите на депутата и член на колегията на МВР Антон Геращенко, организаторите на демонстрацията пред украинския парламент са повикали провокатори под своите знамена, които „са дошли с една цел – да бият и мачкат“.

„На видеото, което в момента публикувам, се вижда как вдъхновени от организаторите на акцията негодяи с крака пребиват лежащият на земята 27-годишен полицай Игор Яценко, участник в антитерористичната операция в Донбас“, се казва в съобщението на Геращенко във Фейсбук.

Той също пита от организаторите, така ли те ще водят борбата за свобода и демокрация в Украйна и така ли те възнамеряват да насаждат европейските ценности. „Полицията и Националната гвардия са получили заповед само да се грижат за сигурността на демонстрантите, за да се избегне трагедията от 31 август 2015 година, когато в резултат на хвърлена граната загинаха четирима национални гвардейци“, отбелязва Геращенко.

По информация на УНИАН, на 17 октомври по време на масови мероприятия в Киев пострадаха четирима души. Единият от пострадалите е полицай. Той е хоспитализиран. Органите на реда са предложили на пострадалите да напишат съответните заявления за получени телесни повреди, но към момента такива в полицията не са постъпвали. 

 

Кремъл коментира събитията в Украйна. Наблюдаваме събитията в Киев, където се провежда протестна акция, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. "Наблюдаваме това, което там се случва", каза той. Песков също, коментирайки акцията на протест в украинската столица, заяви, че "ситуацията е далеч от стабилна". 

Вчера, на 17 октомври пред Върховната Рада започна демонстрация, участниците в която настояват за отмяна на имунитета на депутатите, внасяне на промени в избирателното законодателство, а също и за създаването на Антикорупционен съд. Организаторите на акцията са партиите "Обединение", "Самопич", "Баткивщина", "Движение на новите сили", "5,10", "Свобода", "Национален корпус", "Десен сектор" и редица други обществени организации. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!