Възможната причина за непреднамерения удар на руските ВКС по турски военни в Сирия е грешка на турското командване. Това пише "Комерсант" в петък (10 февруари), като цитира източници от органите на военното управление на Русия.
Според събеседник на вестника е възможно една от причините за инцидента да е несъгласуване с руската страна на предислокацията на турските войски в квадрата, в който трябвало да бъде нанесен авиоударът. Изданието отбелязва, че координатите на целите са били предварително съгласувани между руския и турския генерален щаб, както и между командването на авиогрупите.

В четвъртък генералният щаб на Турция съобщи, че трима турски военнослужещи са загинали, а още 11 са ранени при непреднамерени въздушни удари, нанесени от ВКС на Русия.

В телефонен разговор с турския президент Ердоган лидерът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си за гибелта на турските военни и заяви, че инцидентът се дължи на несъгласуваност на координатите.

На среща с Путин руският министър на отбраната Сергей Шойгу доложи, че след инцидента руският и турският генерален щаб са решили да работят с цел усъвършенстване на механизмите за съгласуване на действията по борбата с терористите в Сирия.


Източник: Руски дневник