Екипите на Владимир Путин и Доналд Тръмп може да подготвят среща между двамата лидери дори в навечерието на предстоящия форум на Г-20 в Осака. Това става ясно от изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Ако пък президентите на Русия и САЩ разговарят на крак, няма как да обсъдят целия спектър от проблеми, важни и за двете страни, отбеляза още Песков. 

В коментар за изразената по-рано от Тръмп готовност да се срещне в Осака с представители на Китай, Русия и други страни Песков предположи, че американският лидер е имал предвид именно срещи на крак. Според него обаче при това положение не може да се обсъди целият обем въпроси, които са наистина в дневния ред. 

Среща между Путин и Тръмп бе планирана за срещата на върха на Г-20 в Аржентина миналия декември, но президентът на САЩ отмени участието си едва един ден предварително. Съответно Русия заяви, че е готова за диалог със Съединените щати, но при условие, че конкретната инициатива дойде от Вашингтон. Представители на двете държави споменаха за възможност двамата лидери да разговарят на форума в Осака на 27-28 юни, но американската страна така и не изпрати официално искане, припомнят световните медии.

Президентската среща в сянката на киберзаплаха 

В навечерието на форума в Осака "Ню Йорк таймс" писа, че САЩ активизират опитите да хакнат компютърните мрежи от енергийната система на Русия. Според източници на изданието хакерските атаки се очаква да възпрат Москва от намеса в американските президентски избори през 2020 г., а при конфликт между двете държави - да осигурят база за пълномащабна атака в киберпространството, припомнят средствата за масова информация. 

Според експерти новите изтичания целят да тласнат Москва към конфронтация и да провалят нормализацията на руско-американските отношения. Доналд Тръмп нарече предателство публикацията в "Ню Йорк таймс". През май т. г. впрочем той фактически призна пред "Фокс нюз", че е бил в течение на кибератаката срещу Русия през 2018 година. "Е, бих предпочел да не говоря за това. Но можете да ми вярвате, че всичко това е станало през моето управление", заяви тогава Доналд Тръмп и добави, че хората от тайните служби не са склонни да говорят за това, припомнят медиите.

Подобна история се тиражираше и преди година - тогава преди срещата на двамата президенти в Хелзинки американски медии съобщиха за предприети уж от Русия хакерски атаки срещу мрежи в САЩ. "Историите за хакери по принцип имат широк отзвук, при това на практика няма как да бъдат потвърдени или опровергани. Затова са сигурно средство, създаващо фон за нова конфронтация", коментира американистът Юрий Рогульов.

"Сегашните публикации в този дух може да имат сериозно дестабилизиращо въздействие с оглед незадоволителното ниво на явно конфликтните отношения между двете страни", прогнозира политологът Руслан Пухов. "Информацията в публикацията на "Ню Йорк таймс" е чисто и просто директно предизвикателство към Русия, което Москва не може да си позволи да остави без отговор", заявява той. "В стремеж да поведат изпреварваща игра и да дадат конфронтационен тон за новата среща между президентите Путин и Тръмп противниците на американския президент, действайки в угода на политически амбиции, нанесоха щети на собствените си тайни служби - де факто потвърдиха вредителската им дейност срещу Русия", прави извод експертът.