Когато един от пациентите на Медицинския презвитериански център в Холивуд, САЩ, борещ се с коронавируса, спрял да диша, Селия Маркос веднага се втурнала в отделението, за да окаже първа помощ. И то, въпреки факта, че медицинската сестра не е носела специална маска №95, съобщават световните издания.

Според думите на нейни колеги, поради липса на защитна екипировка в болницата, Маркос е трябвало да се ограничи до обикновена хирургическа маска. 61-годишната Селия прекарала 30 минути в стаята на пациента. Две седмици по-късно тя починала от COVID-19.

Маркос, една от поне 36-те здравни работнички, починали от коронавирус в Калифорния, знаела много добре, че може да е била заразена. В съобщенията до племенницата си жената казвала, че е имала „близък контакт“ с пациент, който „почти умрял“. Селия се опитала да сведе до минимум рисковете, като използвала дезинфектант и взимайки горещ душ - но това не помогнало.Според семейството на Маркос, тя почти никога не се е оплаквала, че не се чувства добре, освен от високото кръвно налягане. Тя е водела здравословен начин на живот, стараела се никога да не пада духом и мечтаела да пътува. А малко преди пандемията, Маркос се замислила за пътуване до Филипините със синовете си, за да се види с роднини.

Не било съдено нейните планове да се сбъднат. На 17 април Селия починала в болницата, където работила над 16 години.

Представители на болницата отричат, че Маркос е трябвало да влезе в отделението без подходящи средства за защита. Въпреки това служителите на болницата, повечето от които са избрали да останат анонимни, твърдят точно това.

Колежка на Селия казва, че след нейната смърт други медицински сестри поискали от ръководството да засилят мерките за сигурност. Някои дори отказали да отидат на работа, докато не получат маската N95. "Обичам работата си", обяснява жената, "но не искам да умра по този начин."

Превод и редакция: БЛИЦ