Преди една година Дмитрий Медведев бе избран за президент на Русия. Мнозина все още виждат в негово лице марионетка на Владимир Путин. Не подценявайте Медведев, призовава в коментара си Инго Мантойфел.
Когато преди година Медведев стана президент, мнозина виждаха в негово лице само марионетка на бившия президент Владимир Путин. И до днес е широко разпространено предубеждението за т.нар. "тандемокрация", в която Медеведев свири само втора цигулка под диригентската палка на министър-председателя Путин.
Според последните социологически проучвания едва 12 процента от руснаците смятат, че Медведев притежава реалната власт в страната. В решителните моменти през изминалата година все Путин беше на първа линия, било по време на грузинско-руския конфликт или при решаването на газовия конфликт с Украйна. В същото време Медведев следваше политическия курс на премиера, въпреки че от време на време извисяваше и някои либерални тонове.
Ще се еманципира ли Медведев от Путин?
Досега обаче Медведев не предприе решителни стъпки за превръщането на тези думи в дела. В Русия през последната година имаше съвсем незначителни политически промени. И това не е изненада. След президентските избори в Русия преди година въпросът, който витае във въздуха е дали Медведев въобще ще се еманципира от Путин?
Защото ситуацията на новия президент в създадения от Путин политически ред никак не е лека. Народът гледа към министър-председателя, политическият и стопанският елит се ориентира по могъщия премиер. И държавно управление, доминирано от верни на Путин хора, към които впрочем принадлежи и Медведев.
Руската политика е на първо място кадрова политика. Всяка политическа промяна започва с кадрови промени. Още Сталин използва поста си на генерален секретар, за да подготви и проведе своята по-сетнешна политика. Неговите наследници до Горбачов и Елцин продължиха традицията. Путин също се прояви като добър шахматист и по време на своето господство постепенно обезвласти верните на Елцин хора и на тяхно място наложи само лоялни нему личности.
В Русия само този, който има "свои хора" на ключови постове, може да провежда собствена политика и това е железен принцип. Следвайки този принцип, може да се каже, че действията на новия президент досега не съответстват на либералната му реторика - той не успява да промени политическия порядък в Русия.
Медведев проявява активност.
Затова неговият проект за кадрови резерви е интересен. В президентския списък трябва да бъдат включени 1000 личности, които в бъдеще могат да заемат ключови длъжности в държавния апарат. Проектът на Медведев може не само да постигне официалната цел за подмладяване и професионализиране на политическия елит. С този президентски списък Медеведев би могъл да издигне в кариерата личности, които дължат издигането си само нему.
През изминалите седмици Медведев прояви доста активност в тази насока - целенасочено той смени назначени преди това от Путин губернатори и други длъжностни лица, като по този начин издигна на власт личности, които не непременно отговарят на Путиновските критерии за кадрова политика.
Дали обаче от този ход на президента ще покълне нова и различна политика, понастоящем е чиста спекулация. Грешка би било обаче да се подценяват амбициите на президента Медведев и той да бъде окачествяван като марионетка на Путин. Финансовата и стопанска криза биха могли да принудят Медведев най-сетне да се дистанцира от своя ментор. /Дойче веле