Президентът на Русия Дмитрий Медведев призова САЩ към съвместни усилия за възстановяване на добрите отношения. Според него това съответства на интересите и на двете държави и на целия свят.
“За съжаление отношенията /в края на миналата година/ се влошиха забележимо поради плановете на предишната администрация на САЩ, по-специално за разполагане на елементи от глобалната система за ПРО в Източна Европа, за разширяване на границите на НАТО на изток и отказа за ратифициране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа /ДОВСЕ/”, отбелязва руският лидер в статия, публикувана във вестник “Вашингтон поуст”. “Всичко това не съответства на интересите на Русия и ако бъде осъществено, неизбежно ще изисква реакция от наша страна”, посочва Медведев.
“Убеден съм, че отстраняването на тези пречки по пътя към добрите отношения е в полза за нашите страни и целия свят”, подчертава той. “Това ще изисква съвместни усилия”, е убеден Медведев. “Писмата, които си разменихме с президента Обама през тази година, говорят за готовността и на двете страни да изграждат зрели двустранни отношения в прагматичен и делови тон”, пише Медведев, предаде ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ