Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев прочете телеграма на Йосиф Джугашвили - Сталин от 17 септември 1941 г. на ръководителите на предприятията по време на заседание на работната група на Военно-промишлената комисия.

Видеозапис от заседанието беше публикуван в канала на Медведев в Telegram.

Медведев заяви, че знае и как да насърчи ръководствата на отбранителните предприятия да работят още по-добре. И обясни, че ще направи това с помощта на телеграмите на Йосиф Сталин, които той е изпращал на директорите на заводи по своето време.

"Наскоро прочетох телеграмите на върховния главнокомандващ Йосиф Сталин по въпросите на отбранително-промишления комплекс. Няма да ви казвам сега, искам да прочета тези телеграми на директорите на нашите заводи, за да ги ободря. Те заслужават да бъдат цитирани", сподели той.

"Моля ви честно и в срок да изпълнявате поръчките за доставка на танкови корпуси в Челябинския тракторен завод. Сега ви моля и се надявам, че ще изпълните дълга си към Родината. След няколко дни, ако се окаже, че не изпълнявате задълженията си, ще започна да ви громя като престъпници, пренебрегващи честта и интересите на Родината. Не можем да търпим нашите войски да страдат на фронта от липса на танкове, докато вие сте в дълбокия тил, лентяйствате и бездействате", гласи текстът на телеграмата, прочетен от Медведев.

"Ето, колеги, искам да ме чуете много добре и да запомнете думите на генералисимуса. Както разбирате, резултатите от подобни обръщения бяха доста впечатляващи. Но ако ги нямаше, тогава вие сами разбирате какво се е случило", завърши Медведев.

 

 

 

В същото време, информационните агенции продължават да публикуват на части пространното интервю на Дмитрий Медведев за една от големите руски медии:

"Украйна е част от Русия като цяло, нека бъдем честни, тя е част от Русия", отбеляза той и допълва, че заради исторически и геополитически причини "ние дълго време се примирявахме с факта, че живеем в различни апартаменти".

Според Медведев страните са били принудени да се съобразяват с "измислените граници" на територии, които винаги са били част от Руската империя, с изключение на някои области, които са се появили в резултат на Втората световна война. Той допълни, че тези територии са били населени с първоначалното руско население и винаги са били част от Руската федерация "в тесния смисъл на думата - Велика Русия, а не Малката Русия".

В интервюто си Медведев говори и за евентуалния арест на лидера на Кремъл Владимир Путин след заповедта на Международния наказателен съд. Той посочва Германия, като възможност, и заявява, че това би било равносилно на "обявяване на война" срещу Русия. "В такъв случай Русия ще изстреля ракети по Бундестага и канцлерството", заплаши бившият президент.

Дълго Медведев разсъждава и за възможностите на военната индустрия и съответно на армията на Руската федерация. Русия планира да произведе 1 500 танка тази година за войната срещу Украйна. "Военно-промишленият комплекс работи на високи обороти", заяви заместник-ръководителят на Съвета за национална сигурност.

Медведев е убеден, че руският танк Т-90М "Прорив" превъзхожда западните танкове "Леопард" и "Ейбрамс" - "По мое мнение той е най-добрият танк в света в момента. В света! Със сигурност е по-добър от "Леопард", "Чалънджър", "Ейбрамс". Въпреки че оценява доставените на Украйна комплекси HIMARS (MLRS) като "достойно оръжие", той убеждава, че на тях руската военна промишленост може да противодейства с подобни собствени оръжия, които не отстъпват по точност и обсег на действие.

Според политика сега се води война с прецизни оръжия и то не само с ракети, "които летят надалеч и точно, но и със снаряди от същия вид". Като пример дава управляемата ракета "Краснопол" показва много висока ефективност при поразяване на близки цели. Или пък цял набор от други разработки, включително и най-новото в областта на многоцелевите ракетни установки", каза той.

При сегашните обстоятелства "най-важното е всичко това да бъде произведено сега в необходимите обеми", като за тази цел се пускат в действие нови производствени мощности, а военнопромишления комплекс на Руската федерация ще успее. И дава като пример втората световна война, когато се е говорело същото - че на СССР не са достигали боеприпаси и оръжия.

На Съветския съюз му трябваха няколко години, за да постигне поне равновесие с хитлеристка Германия по време на Великата отечествена война, това не стана за една нощ - появиха се Т-34, "Катюша" и т.н.", каза Медведев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук