Използването от Киев на оръжие с обеднен уран, което Обединеното кралство възнамерява да достави, може да провокира онкологични и генетични заболявания на населението, което е подобно на последствията от бомбардировката над Хирошима. 

Това пише американското списание Military Watch Magazine, цитирано от чужди агенции.

„Когато се използват такива снаряди, във въздуха се отделят силно токсични радиоактивни частици, които се разпространяват на разстояние над 40 километра под формата на прах и имат период на полуразпад от повече от четири милиарда години“, се казва в публикацията.

Авторите припомнят, че такива оръжия са били използвани от американците по време на нахлуването в Ирак, където впоследствие са регистрирани множество случаи на рак и генетични мутации сред населението. Особено засегнат беше град Фалуджа, където ситуацията беше сравнима с "последиците за жителите на Хирошима, които бяха изложени на йонизиращо лъчение от бомбата и уран в радиоактивните отпадъци". Освен това въздействието върху околната среда ще бъде катастрофално.

Заместник-министърът на отбраната на Великобритания Анабел Голди заяви, че кралството ще прехвърли на Украйна не само танкове Challenger 2, но и боеприпаси с обеднен уран. Съединените щати използваха такива снаряди при бомбардировките на Югославия, като хвърлиха над 40 000 бомби върху страната. Руският президент Владимир Путин отговори на Лондон, че в този случай Русия ще бъде принудена да отговори съответстващо.

Британското министерство на отбраната заяви, че цялата информация за обещанието на Лондон да прехвърли боеприпаси с обеднен уран на украинската страна не е нищо повече от „дезинформация“, уж умишлено разпространявана от Москва.

Министерството на отбраната на кралството реагира на последните думи на президента на Руската федерация. Владимир Путин каза по-рано, че прехвърлянето на доставките на обеднен уран ще предизвика принудителна реакция от страна на Кремъл. Всъщност колективният Запад ще започне да използва оръжия с ядрен компонент.

Британското министерство на отбраната отговори, като каза, че Кралските въоръжени сили използват обеднен уран в боеприпаси от "десетилетия" и този елемент няма абсолютно нищо общо с ядрените оръжия.

По този начин британското министерство на отбраната направи железен извод, отговаряйки на Русия, че ядреният компонент изобщо не е ядрено оръжие. Отделът каза още, че научните изследвания потвърждават „вероятно слабото“ въздействие на такива доставки върху околната среда и общественото здраве, пишат чуждите агенции.

Според външния министър Сергей Лавров изчерпаните доставки за украинската армия ще доведат света до нова фаза на напрежение - и Украйна ще загуби способността да произвежда "незамърсена храна".

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук