С публикацията си в мрежата зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, представи своето виждане за бъдещето на Украйна. 

Дмитрий Медведев многократно е заявявал, че в съвременния си вид Украйна като държава ще престане да съществува, но в нова публикация той представя по-конкретни варианти. Основният въпрос, който възниква в случая, е: вариантите, представени от Дмитрий Медведев, производни ли са на официалната позиция на властите на Руската федерация или са чисто лични, отбелязват информационните агенции.

И така, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия в своя канал TG представя три варианта за разпадането на това, което днес се нарича Украйна. Освен това и в трите версии Дмитрий Медведев започва с писане за вероятното преминаване на западните украински региони под административен и политически контрол на отделни страни от ЕС или на целия ЕС. Що се отнася до останалото, според него има варианти, пишат чуждестранните агенции.

Сред тези варианти е запазването на "ничия" Украйна, която под формата на няколко региона ще бъде, както се изразява Медведев, "притисната между ЕС и Русия". Тази „ничия“ Украйна, чиито власти непрекъснато ще декларират необходимостта от връщане на изгубените земи (но само онези, които са станали част от Руската федерация), в крайна сметка ще бъде приета в НАТО и ЕС.

Друг вариант, според бившия президент и бившия премиер, е цялата територия на Украйна да бъде разделена от някои страни от ЕС и Русия, а украинското правителство да се превърне в „правителство в изгнание“. В този случай, според Медведев, рискът от възобновяване на въоръжения конфликт ще бъде умерен, но украинската терористична активност остава висока.

И третият вариант: Получава се същото като в първия случай, но с обратен знак. Западните земи на Украйна се присъединяват към редица страни от ЕС. Хората от централните и някои други безстопанствени региони на Украйна в рамките на чл. 1 от Устава на ООН незабавно декларират своето самоопределение чрез присъединяване към Руската федерация. Молбата им е удовлетворена и конфликтът приключва с достатъчно гаранции, че няма да се повтори в дългосрочен план.

Самият Медведев пише, че Русия се нуждае от третия вариант.

Съответно можем да заключим, че нито един от вариантите не включва прехвърлянето на цялата територия на съвременна Украйна под контрола на Руската федерация.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук