Процесът на влизане на Молдова в Европейския съюз ще отнеме десетилетия, каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Той добави, че присъединяването на страната към ЕС ще бъде улеснено от създаването на нова Велика Румъния, която ще "погълне" Молдова, тъй като според него румънските политици отдавна се "въртят около" Молдова, съобщават руски медии.

Медведев твърди, че румънските власти открито търсят различни възможности за законно превземане на Молдова. Той не даде примери за тези твърдения, но каза, че половината от молдовското население е против такова сливане.

Той обвини молдовския президент Мая Санду, че е "готова да се откаже от държавността си с един замах", тъй като според бившия руски президент и премиер тя също има румънско гражданство и й е обещана висока позиция в новата голяма Румъния.

„В опит да задоволят новите си господари, те са готови да се присъединят към европейските санкции срещу Русия. Е, нека опитат. В такъв случай мога да съм сигурен, че те не само няма да получат енергия от нас на висока цена, но няма да я получат изобщо“, каза Медведев.


Превод: БЛИЦ