"Киевските мръсници и техните западни покровители изглежда са готови да организират нов Чернобил. Ракетите и снарядите падат все по-близо до реактора на Запорожката атомна електроцентрала и до хранилищата за радиоактивни изотопи,"

Това пише в "Телеграм" със своя типичен остър език бившият руски президент и премиер и настоящ заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

"Казват, че това е работа на Русия. Това е очевидна, 100% глупост дори за тъпата русофобска публика. Дори ООН не вярва. Казват, че ставало чисто случайно. Сякаш не са искали.

Какво да кажа... Не бива да забравяме, че и Европейският съюз има атомни централи. И случайности са възможни и там," завършва Медведев.

ВИДЕО от войната: ВСУ обстрелват АЕЦ "Запорожие" с РСЗО и тежка артилерия

Запорожката АЕЦ, разположена в Енергодар, е най-голямата европейска атомна електроцентрала по отношение на инсталирана мощност. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Първият е пуснат в експлоатация през декември 1984 г., шестият - през октомври 1995 г. Руската армия контролира нейната територия от 28 февруари. Станцията обаче все още се управлява от украински оператори.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. Съоръжението с капацитет от около 6000 мегавата се състои от шест енергийни блока.

Понастоящем централата работи със 70% от пълния си капацитет, тъй като има свръхпредлагане на електроенергия в Запорожка област.

Външните министри на страните от Г-7 (Г-7: Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания и Съединените щати) поискаха Русия незабавно да прехвърли Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна, като посочиха, че в противен случай рискът от ядрена авария е висок.

"Постоянният контрол на Русия върху атомната електроцентрала застрашава региона", се казва в изявление на Г-7.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук